Szerelemlakatokat aggattak a Dunába lőtt zsidók emlékművére

IMG 20190705 085536
2019.07.05. 11:07 Módosítva: 2019.07.06. 10:13

Ahol sok a turista, ott előbb-utóbb megjelennek a szerelemlakatok. Az igazi őrület valamikor az ezredfordulón kezdődött, bár a szokás jóval korábbról eredeztethető. A párok kapcsolatát jelképező kis lakatok a világ számos pontján okoztak már problémát. Korlátok és hidak rogytak meg a súlyuk alatt, és számos helyen kell őket rendszeresen eltávolítani, például a kölni Hohenzollern hídról is szerették volna leszedni a szerelmi zálogokat. 

Ha nincs híd vagy korlát a közelben, az sem jelent problémát. Csütörtökön egy olyan fotót töltöttek fel a Redditre, amin az látható, hogy valakik – feltehetően boldog párkapcsolatban élő turisták – lakatokat raktak a parlamentnél, a Duna bal partján található holokauszt emlékműre, az egyik ballábas női szandálra. 

Péntek reggel megnéztük az emlékművet. A nagyjából hatvan pár (118 darab) cipőből álló, Cipők a Duna-parton című alkotáson csakugyan megjelentek a szerelemlakatok.

Megszámoltuk, összesen nyolc cipőn van jelenleg szerelemlakat, a Redditen is látható cipőn három is, egy másikon egy vidám, cuki kisállattal díszített darab „U are my sunshine” felirattal.

Ottjártunkkor egy kisebb olasz csoport fényképezkedett az emlékműnél. Egy fiatal, 25-30 év körüli párral beszélgetni kezdtünk. Jól tudták, hogy milyen emlékműnél állnak, tisztában voltak a második világháború tragikus budapesti eseményeivel, és kifejezetten ízléstelennek találták, hogy valakik szerelemlakatokat tettek a cipők némelyikére. Egy másik, idősebb párral is szóba elegyedtünk, miután befejezték a cipőkkel való szelfizést. Ők is ismerték az emlékmű történelmi hátterét, és kissé értetlenül álltak azelőtt, hogy miért kell szerelemlakatokat rakni egy ilyen jellegű műalkotásra.

Az emlékműnél egyébként vannak járdaszintbe süllyesztett magyar, angol és héber nyelvű emléktáblák, amelyekből bárki számára kiderülhet, hogy az 1944-ben Dunába lőtt zsidók emlékét őrzik a cipők. (A magyar tábla pontos szövege: "Az 1944-45-ben nyilaskeresztes fegyveresek által Dunába lőtt áldozatok emlékére". Angolul: "To the memory of the victims shot into the Danube by Arrow Cross militiamen in 1944–45".)

Anya, milyen cipők ezek?

– hallottuk egy tízéves forma fiú kérdését, amiből azért sejteni lehet, nem mindenki olvassa el rögtön a táblák szövegét, szóval némi jóindulattal azt is feltételezni lehet, hogy az a nyolc szerelmespár sem tudta, milyen emlékműnél járnak, akik a lakatjaikat rázárták.

A szerelemlakatokkal kapcsolatban megkerestük az V. kerületi önkormányzatot is. Amint megkapjuk a válaszokat, frissítjük cikkünket. Megkérdeztük az Élete Menete Alapítványt is a cipőkről, ők a Facebook-oldalukon a következőket írták: 

A “szerelemlakatok” az egész világon elterjedt mozgalommá, szokássá váltak, és ezzel nincs is semmi baj. A Cipők a Duna-parton emlékmű azonban nem kellene hogy bármilyen más üzenetet közvetítsen mint a holokauszt borzalmaira való emlékezés és emlékeztetés fontosságát! A szerelmes pároknak azonban sok boldogságot kívánunk.

A Cipők a Duna-parton Can Togay filmrendező és Pauer Gyula Kossuth-díjas szobrászművész alkotása, és 2005. április 16-án avatták fel. Pár hónappal később már meg is rongálták a nyilasterror áldozatainak emlékére készített vascipőket, és ezt számos további eset követte, 2009-ben például disznólábakat tettek beléjük, 2014-ben többet elloptak közülük