Tízmillió forintért talált gazdára az első Harry Potter-könyv egyik ritka példánya

2019.08.02. 15:26

A héten bocsátotta árverésre a Hansons aukciósház a Harry Potter és a bölcsek köve című könyv egyik első kiadását. Az első ötszáz példány érdekessége, hogy van benne pár elírás, a philosopher's helyett például philospher's szerepel a könyv borítóján, és az egyik felsorolásban kétszer is feltűnik a wand, vagyis varázspálca szó.

A BBC szerint a világ minden pontjáról érkeztek ajánlatok, és végül egy olyan licitáló nyert, aki telefonon követte az eseményeket. A Hansons természetesen nem árulta el annak az illetőnek a nevét, aki 28 500 fontot, vagyis közel 10 millió forintot fizetett a könyvért, de az aukciósház munkatársa,  Jill Gallone szerint mindenki tapsolt, amikor a tétel elkelt.

A könyvet árverésre bocsátó illetőről nem sokat tudni, csak annyit, hogy egy staffordshire-i irodista, aki az egyik helyi könyvtárban vette meg a kötetet, hogy legyen mit olvasnia a nyaraláson. Hogy mekkora érték van a birtokában, arról sokáig nem is tudott, a kötet ott pihent a polcon, és egy Jim Spencer nevű árverésszakértő fedezte fel egy könyvekkel teli banánosdobozban, amikor az ügyfele megkérte, hogy nézze át a gyűjteményét.