Mondja el, mit gondol kedvenc budapesti parkjáról!

2019.09.04. 15:46

Egy város élhetőségét nagyban meghatározza, hogy a természet milyen formában és mértékben van jelen, a zöldterületek fontosak a lakók lelki és a testi egészsége szempontjából, segítenek abban, hogy könnyebben megbirkózzunk a klímaváltozás okozta kihívásokkal, és a sort tovább folytathatnánk. Budapesten sokszor úgy tűnhet, mintha hátrafelé haladnánk, és valóban egy tanulmány szerint az 1990 és 2015 közötti időszakban tényleg csökkent a főváros zöldfelületi intenzitása.

Legnagyobb arányú csökkenés a belső (3,10%) illetve az elővárosi (3,60%) zónákban figyelhető meg, és csak a Duna-menti sávban történt némi növekedés.

Egy 2015-ös fővárosi felmérés szerint ami a zöldfelületi intenzitást illeti, az ötödik, hatodik és hetedik kerület áll a legrosszabbul, ezeket a nyolcadik, kilencedik, tizenharmadik és az első kerület követi a sorban, a legjobban pedig az erdős budai hegyvidék, vagyis a második és a tizenkettedik kerület áll.

A cikkben alább olvashat a ZIFFA, vagyis a Zöld Infrastruktúra Fejlesztési és Fenntartási Akcióterv részleteiről, a képre kattintva pedig a honlapjukon tovább böngészheti a főváros zöld övezeteit
A cikkben alább olvashat a ZIFFA, vagyis a Zöld Infrastruktúra Fejlesztési és Fenntartási Akcióterv részleteiről, a képre kattintva pedig a honlapjukon tovább böngészheti a főváros zöld övezeteit
Fotó: Ziffa
 A zöldfelület intenzitás megmutatja, hogy mekkora az adott területrészre (tájrészletre, településrészre) eső zöldfelület területi kiterjedésének aránya és egészségi állapotának értéke.

A karaván pedig halad, rendszeresen jönnek a hírek az újabb fakivágásokról, és arról, hogy ez milyen heves érzelmeket vált ki azokból, akiket érint, és bizony, eljutottunk arra pontra, amikor már maga a városvezetés lép közbe. Talán kevesen tudják, de közben készül az ún. ZIFFA, vagyis a Zöld Infrastruktúra Fejlesztési és Fenntartási Akcióterv, aminek kidolgozásához a szakembereknek szüksége van a lakosság inputjára (és legitimációjára) is. Ezért indították el a Ziffa.hu nevű oldalt, ami persze szemléletformáló felületként is értelmezhető. 

A zöld infrastruktúra olyan természetes és fél-természetes elemek alkotta, egyéb környezeti tényezők által meghatározott térszerkezeti rendszer, amely lehetővé teszi, hogy az emberek minél több hasznát élvezzék az általa nyújtott ökoszisztéma-szolgáltatásnak. Települési, illetve urbánus környezetben a szociális, gazdasági és környezeti jólét ökológiai kereteit adja.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy van egy honlap, ahol bárki elmondhatja a véleményét a már meglévő zöldfelületekről és ötleteket is adhat a fejlesztésekhez, ehhez elég csak rákattintania egy interaktív térképre, és kitölteni egy kérdőívet. Amellett, hogy megadhatja, általában mennyire elégedett a területtel, miért és milyen sűrűn látogatja, mi a kedvenc helye, milyen funkciót hiányol, mi a terület legfontosabb értéke és így tovább. Ha nem akarunk részt venni ebben a párbeszédben, holnapon akkor is van egy csomó érdekes információ a meglévő zöldterületek állapotáról, ha rákattintunk egy minket érdeklő területre, mondjuk, a Klauzál térre, akkor megtudhatjuk, hogy 2015-ös adatok szerint a tér parkjának területe 8001 m2, lombkorona-borítottsági aránya 51%, zöldfelületi intenzitása 53%, és utoljára 2011-ben újították fel.

A honlapot az Urban Dialog csapata hozta létre és üzemelteti, és a parkok térinformatikai adatbázisa is az ő rendszerükön keresztül üzemel. Az adatbázis egyelőre nem teljes, most körülbelül 750 db parkot, erdőrészt és lakótelepi zöldfelületet tartalmaz, de a térképet folyamatosan bővítik. Az észrevételeket a Budapest Főváros Városépítési Tervező Kft. tájépítész csapata összegzi majd, és ők építik majd bele azt az akciótervbe, ami várhatóan az év végére készül majd el.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.