Fábián, Sebestyén
1 °C
7 °C

Meghalt Alicia Alonso, minden idők egyik leghíresebb balerinája

2019.10.18. 08:23

98 éves korában meghalt Alicia Alonso kubai táncos és koreográfus, minden idők egyik legnagyobb balettművésze, írja az MTI. Az Alonso által alapított Kubai Nemzeti Balett közlése szerint a legendás táncos egy havannai kórházban hunyt el csütörtökön.

Alicia Alonso volt az egyetlen latin-amerikai táncosnő, aki kivívta magának a prima balerina assoluta címet, amelyet csak az egészen kivételes táncművészek kapnak meg. Legismertebb szerepeit a Giselle, A hattyúk tava, a Csipkerózsika, A rosszul őrzött lány és a Carmen című darabokban alakította.

A Havannában született Alonso kilencéves kora óta táncolt. Mestere és első férje, a 2013-ban elhunyt Fernando Alonso koreográfus nevét viseli. Az 1940-es években vele költözött át Kubából az Egyesült Államokba, ahol a New York City Ballet és más neves amerikai társulatok szólistájaként ért el sikereket.

Kubába visszatérve létrehozta a Kubai Nemzeti Balettet, és a kubai kultúra nagykövete lett. 1995-ben vonult vissza, de nem végleg, mert még utána is színpadra állt néhányszor. Táncos karrierje 64 éven át tartott, ezalatt 132 produkcióban szerepelt. Nagyrészt neki köszönhető az is, hogy a kubai táncosok világszerte keresettek.

"Nem tudom a koromat, csak azt érzem, hogy élek, élek és élek, és néha még táncolni is van kedvem" – mondta még a 95. születésnapján is.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport