Natália
2 °C
5 °C
Index - In English In English Eng

Önkéntesek menthetnek meg egy értékes budai domborművet

2019.11.19. 17:07 Módosítva: 2019.11.19. 17:07

A Köztérkép Facebook-oldalán találkoztunk egy felhívással, amiben arra kérnek mindenkit, hogy segítsenek leszedni Budán egy bontásra ítélt domborművet.

Véső, kalapács és kesztyű jól jön! A cca. 20 nm-es alkotást 30×40 cm-es darabokban lehet levésni a falról. Állványzat van, az elszállítás megoldott, az idő viszont rettentő kevés. Ha nem tudsz eljönni, de sok fővárosi ismerősöd van, segíts egy megosztással!

- olvasható a posztban. Jelentkezők pedig bőven vannak, a szerdai nap már be is telt, csütörtökre és péntekre várnak még jelentkezőket.

A mentést Szőnyeg-Szegvári Eszter szervezi, aki a Magyar Nemzeti Galéria munkatársaként a Képző-és Iparművészeti Lektorátus archívumával foglalkozik. A szocializmusban rendelet írta elő, hogy az új beruházások összköltségéből zárolt keretet, (egy bizonyos időszakban) a költségvetés két ezrelékét műalkotásokra kellett fordítani, ennek köszönhetünk több olyan alkotást is, amik a mai napig díszítik több, még a rendszerváltás előtti épület falát, illetve azok belsejét.

A kerámia dombormű, amely most veszélybe került, Staindl Katalin és Garányi József 1975-ben készült alkotása, és az egykori Országos Munkavédelmi Tudományos Kutatóintézet falán található. Az OMTK 2007-ben megszűnt, a II. kerületben, Hűvösvölgyben található irodaépület pedig egy évtizedig üresen állt, majd 2018 elején Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentette, ide költözik majd a Gyermekek Háza. A Gyermekek Háza volt az országban az első önkormányzati fenntartású alternatív iskola, és bő 20 év alatt kinőtte a helyet, amit a Klebelsberg Kuno Általános Iskola és Gimnáziumban biztosítottak számukra. Az átépítési és felújítási munkálatok már zajlanak, és ugyan kivitelező állítása szerint nem tervezte megsemmisíteni a domborművet, az idő szorít. A dombormű eredetileg is darabokból van összeállítva, ezért szedhető le így a falról. Az alkotás különböző szakmák képviselőit, például hegesztőt, kovácsot ábrázol, ahogy védőöltözékben dolgoznak.

Szőnyeg-Szegvári Eszter kérdésünkre elmondta, a fenntartó, vagyis a Közép-Budai Tankerületi Központ a mentésre jelentkező önkéntesek számára a bontás ideje alatt biztosítja a bejárást a területre. A dombormű ideiglenes elhelyezése megoldott, a közeljövőben pedig múzeumba fog kerülni, tette hozzá.

Frissítés: A Közép-Budai Tankerületi Központ tájékoztatása szerint restaurátor közreműködésével gondoskodnak a műalkotás biztonságos lebontásáról. A civil önkéntesek munkájára így nem lesz szükség, a műalkotás biztosan megmenekül.