Konrád György archívum nyílik Berlinben

2019.11.22. 16:22

Hétfőn nyílik meg Konrád György műveinek és kéziratainak archívuma Berlinben. A berlini Művészeti Akadémián este 8 órakor nyitja meg a Konrád György Archívumot a német kulturális és médiaügyi miniszter.

A helyszínválasztás oka, hogy az idén elhunyt Konrád György volt korábban az akadémia elnöke. A Kossuth- és Herder-díjas író, esszéista és szociológus 87 évesen hunyt el, súlyos betegség után. Az író a magyar próza világszerte legismertebb alakja volt, művei egyebek mellett angol, cseh, dán, finn, francia, héber, holland, német, norvég, olasz, orosz, spanyol és szerb nyelven jelentek meg.

A szellem autonómiája - Egy este Konrád Györgyért elnevezésű megnyitón művei és irodalmi jelentősége mellett társadalmi elkötelezettségére és 1956-os magyar felkelésben játszott szerepére is hangsúlyt fektetnek. Konrád György politikai kompromisszummentessége miatt Közép-Európa egyik legfontosabb ellenzékijévé vált, holokauszttúlélőként pedig gyakran tiltakozott az ellenzék üldözése ellen is. Ahogy azt a politikáról élete vége felé mondta:

 A politika nem a munkám, csak belekotnyeleskedem. [...] Mindig rossz kormányok alatt éltem. Vagy eleve rosszak voltak, vagy gyengék, bizonytalanok és kapkodóak. Én nem szerettem sem a nácizmust, sem a kommunizmust, mindkettőről azt gondoltam, hogy gyorslift bizonyos embereknek felfelé.

Az író maga adta át néhány hónappal halála előtt irodalmi hagyatékát a berlini Művészeti Akadémiának, az archívumot ezekből állították össze.