Meghalt Benkő Dániel lantművész

2019.12.17. 08:17 Módosítva: 2019.12.17. 08:17

Mellkasi nyomásérzésre panaszkodott, majd röviddel ezután elhunyt vasárnap Benkő Dániel lantművész. Benkő Dániel 72 évesen halt meg, a hírt lánya erősítette meg a Blikknek. „Édesapám teljesen jól volt, a halála derült égből villámcsapásként ért. Szívinfarktust kapott, és már nem tudtak rajta segíteni. Hatalmas csapás ez nekünk, a szeretteinek, és a fájdalmat szeretnénk csak magunk megélni. Szeretném, ha a média, a rajongók is tiszteletben tartanák a gyászunkat, édesapám emlékét, és csak a szépre, jóra emlékeznénk, amit a művei és sziporkázó személyisége által adott az embereknek. Fantasztikus művész volt, óriási űrt hagyott maga után” – nyilatkozta a lapnak lánya, hozzátéve, apja temetése zártkörű lesz.

Benkő Dániel 1965-től a Bartók Béla Konzervatóriumban, 1969–1971 között a Zeneakadémia Zeneiskolai Tanárképző Intézetében tanult. A végzés utáni két évben Cheltenhamben Diana Poultontól, Breukelenben Eugen Dombois-től tanulta a lantjátékot. 1976-ig gitártanárként dolgozott, majd a Zeneakadémia lantprofesszora, illetve a grožnjani nemzetközi lantkurzus és a Kloster-Langwaden zenei vezetője lett. 1971-ben megalakította a Bakfark Consort zenekart, amelyben gitározott, énekelt, és játszott a vihuela nevű húros hangszeren is, írja róla a Wikipédia.

Jelentős szerepe volt a reneszánsz és barokk lantzene hazai népszerűsítésében. Egy 2009-es nyilatkozata szerint addigi pályafutása alatt 4200 szólókoncertet adott a világ 100 országában és összesen 82 szólólemeze jelent meg. Az utóbbi években rendszeresen szerepelt a médiában, ahol sajátos viselkedésével keltett feltűnést, megfordult többek között a Celeb vagyok, ments ki innen! és a Vacsoracsata című műsorokban is.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport