Vasárnaptól nincs Civil Rádió

2019.12.21. 23:09

Vasárnaptól nem sugároz a Civil Rádió, vette észre a 444.

Pár óráig sugározhat már csak adást a Civil Rádió az FM 98-as frekvencián. December 21-én éjfélkor lejár a médiaengedélye. A magyar újságírás történetének fontos állomása ez a megszűnés, éppen a médium kicsisége miatt az. A rádió, mondhatni jelentéktelensége miatt jelentős

- írja a Facebookon Vicsek Ferenc műsorvezető-szerkesztő.

Szabad szemmel alig látható kavics lehetett a hatalom cipőjében a frekvencia, ami amúgy alkalmas lett volna akár milliós hallgatótáborhoz szólni

- áll a posztban. A rádiónál egyébként önkéntesek dolgoztak, és a műsorkészítők saját bevallása szerint néhány ezer emberhez jutottak el. A Médiatanács nem újította meg a szolgáltatási engedélyüket. Civil Rádió FM 1995-ben indult, és Magyarország legnagyobb nem profitorientált rádióadójává nőtte ki magát, amely kiemelten foglalkozott kulturális témákkal.

A Civil Rádió a frekvencia elvesztése ellenére az interneten továbbra is hallgatható lesz. "Noha december 21. után frekvencián már nem szólalhatunk meg, mi mégsem a megszűnésre készülünk, hanem gőzerővel dolgozunk az átálláson, és azon hogy minél sokrétűbben kihasználhassuk az internet adta újszerű potenciálokat"

– üzenték a hallgatóiknak.

A rádióhoz a jövőben a legkönnyebben a civilradio.hu honlapon az "Élő adás" fülre rákattintva lehet majd hozzájutni, de fejlesztettek letölthető webrádiós alkalmazást is.

Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) október közepén döntött arról, hogy nem hosszabbítja meg a Civil Rádió FM 98 frekvenciahasználati jogát. Határozatukban a szolgáltató ismételt jogsértéseire hivatkoztak, és azt mondták, ilyen esetekben a médiatörvény kizárja a hosszabbítás lehetőségét. A jogsértés konkrétan azt jelentette, hogy  bizonyos esetekben sérült a zene-szöveg arány, és hogy a magyar zenék aránya miatt korábban büntetést szabtak ki. Hasonló hivatkozással a huszonöt éve működő székesfehérvári Vörösmarty Rádió frekvenciáját is elvették; ennek frekvenciája hasonló profillal új pályázatot írtak ki.