Meghalt az LSD egyik nagy támogatója, George Harrison ihletője, Ram Dass

2019.12.23. 21:46

88 éves korában meghalt Ram Dass, aki Timothy Leary mellett a legtöbbet kísérletezett az LSD-vel, és akinek munkássága a Beatles gitárosa, George Harrison szólókarrierjére is hatott - közölte a Dass által alapított alapítvány, a Love Serve Remember Foundation.

ramdass
Fotó: RamDass.org

Dass Richard Alpert néven született gazdag szülők gyerekeként. Pszichológiát tanult, majd a Stanford és a Harvard egyetemeken tanított. A Harvardon ismerkedett meg Timothy Learyvel, és itt kezdtek el az LSD-vel és a pszilocibinnel kísérletezni (utóbbi anyag több pszichedelikus hatású gombában található meg). A kísérletek miatt mindkettejüket kirúgták az egyetemről.

Ezután alapítottak egy kommunát New Yorkban, amelyben tovább folytatták a kísérleteiket; Alpert egymaga 400 tripen vett részt - írja a Consequence of Sound. Ahogy a szervezete egyre inkább hozzászokott a droghoz, Indiába utazott, és a Maharaji-ji nevű guru mellett jógát és meditációt tanult a Himalájánál. Ekkor kapta a Ram Dass ("Isten Szolgája") nevet.

Amerikába visszatérve spirituális guruként kezdett működni, és a szeretetről és az odaadásról tanított országszerte. Légy itt most (Be Here Now) című 1971-es könyvéből kétmillió példányt adott el. Legalább egyet ezek közül George Harrisonnak, aki az 1973-as szólólemezének Living in the Material World című számát ez alapján írta, de az 1970-as szóló debütalbumának címét (All Things Must Pass) is Ram Dass inspirálta.

Timothy Leary 1996-os halála után Dass stroke-ot kapott, részben lebénult és megbénult, de végül újra megtanul beszélni, és videón tanított tovább, valamint további könyveket írt. Tisztában volt vele, hogy hamarosan meg fog halni, és azt mondta, "a lélek nem fél a haláltól".

Hawaii otthonában, Mauin halt meg december 22-én.

Ne maradjon le semmiről!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport