Meghalt Elizabeth Wurtzel, a Prozac-ország írója

2020.01.08. 10:25

52 éves korában meghalt Elizabeth Wurtzel, írja a BBC.

Az írónő férje, Jim Freed mondta el a sajtónak, hogy Wurtzel hosszas küzdelem után rákban halt meg egy New York-i kórházban. Wurtzelnek mellrákja volt, kemoterápián és kettős masztektómián is átesett, a rák azonban áttétes lett.

Wurtzel legismertebb könyve a Prozac-ország, ami világszerte ismert memoárrá vált. Az írónő a húszas éveiben publikálta a könyvet, amiben saját depressziója mellett drogokról, szexuális kalandokról, öngyilkossági kísérletről, pszichológusokról és persze magáról a Prozacról, a '90-es évek Amerikája (és a jelenkor) depresszió elleni csodaszeréről. Később tíznél több könyve jelent meg, hasonlóan szókimondó stílusban.

Wurtzel először 2015-ben írt a The New York Times-on a mellrákjáról és az azt követő orvosi beavatkozásokról. A Guardiannak 2018-ban azt nyilatkozta

mindenki más utálhatja a rákot, én nem teszem. Mindenki más félhet a ráktól, én nem fogok. Ez is a részem. A társam, ami bennem van. 

Erin Blakemore újságíró így emlékezett meg Wurtzelről:

Lehetetlen leírni, hogy milyen hatással volt Elizabeth Wurtzel a '90-es évekre. Nem mentegetőzött, nyers és őszinte volt. Nagyon különlegesen mutatta meg az X-generáció nőiességét, vallomását és dühét. Tanultunk tőle - és abból, hogy min kellett keresztül mennie azért, mert a saját életéről írt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport