Meghalt Gáspár András, a M.A.G.U.S. szerepjáték egyik alkotója

2020.01.18. 18:02

54 éves korában meghalt Gáspár András sci-fi és fantasy író, aki saját neve, valamint számos álneve alatt egy sor kedvelt magyar sci-fi és fantasyregény szerzője, külföldi regény fordítója, valamint antológia szerkesztője volt, közölte Facebook-oldalán a Delta Vision kiadó.

"Mélységes fájdalommal és nagy megrendüléssel tudatjuk, hogy 54 éves korában, tragikus hirtelenséggel elhunyt Gáspár András, a hazai sci-fi és fantasyirodalom egyik legnagyobb alakja, a M.A.G.U.S. egyik atyja" – írta szombati közleményében a kiadó.

Gáspár András 1965-ben született, és már a nyolcvanas évek elejétől sci-fikkel foglalkozott: gimnazistaként fanzint szerkesztett, egyetemistaként pedig már fordított is. 1985-től kezdve novellákat írt a Galaktika magazinba, majd hamarosan tagja lett a szerkesztői stábnak is.

1989-ben történelemtanári diplomát szerzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. James Bond-fordításai és a Galaktika olvasószerkesztői teendőinek ellátása mellett az Atlantisz magazin társszerkesztője is volt.

1990-ben jelent meg a Kiálts farkast című regénye, majd az Ezüst félhold blues, valamint – Ed Fisher álnéven – a Han Solo nomádjai. 1991-ben jelent meg a Halál havában nevet viselő regénye, amelyet Novák Csanáddal közösen – Wayne Chapman álnéven – jegyzett.

Gáspár András az Ezüst félhold blues 1994-95-ben megjelent képregényváltozatában
Gáspár András az Ezüst félhold blues 1994-95-ben megjelent képregényváltozatában
Grafika: Vass Mihály / Füles Rejtvényújság

Ugyanebben az évben vele alapította meg a Valhalla Páholy kiadót, amelynek fő profilja – a 2001-es megszűnésig – a sci-fi és fantasy könyvek kiadása volt. 1993 nyarán a Valhalla Páholy adta ki az első jelentős magyar fejlesztésű szerepjátékot, a M.A.G.U.S.-t.

A kilencvenes évek közepén Damien Forrestal álnéven többek között Aliens vs. Predators-, valamint Doom-könyvekkel jelentkezett, legismertebb hősének, a gyakran csak "az ynevi James Bondként" emlegetett Tier Nan-Gorduinnak pedig számos könyvet szentelt.

A Delta Vision kiadóval 2007-ben állapodott meg, munkái itt Wayne Chapman néven jelentek meg.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport