Tas, Anasztázia
2 °C
7 °C

Dickens soha nem látott leveleit állítják ki idén

2020.02.07. 15:06

Egy londoni kiállításon láthatja először azt a 25 darab személyes levelet, amik bepillantást engednek Charles Dickens alkotói folyamatába, írja az MTI.

A levelek egy Dickens személyes tárgyait és saját könyvtárából származó kéziratait, valamint könyveit őrző gyűjtemény részei. A kollekciót, amely egy amerikai gyűjtő több mint 40 évnyi munkájának eredménye, a londoni Charles Dickens Múzeum vásárolta meg és fogja kiállítani az év folyamán.

Az egyik levelet 1843. novemberében, a Karácsonyi ének írása közben küldte Dickens egy közeli barátjának.

"Félbe hagytam a Karácsonyi Könyvet és most pihenek két napot mielőtt áttérek a Chuzzlewitre" - írta Dickens. Majd folytatta: "tegnap nagyot sétáltam. Ma pedig lóháton vár rám 30 mérföld".

Cindy Sughrue, a múzeum igazgatója szerint a levelek bepillantást engednek Dickens "alkotói folyamatába", és segítenek megválaszolni a kérdést, hogy "mivel hangolódott rá az írásra".

A levelek tanúsága szerint utóbbiban nagy szerepe volt például a testmozgásnak.

Sughrue szerint a levelek azt tükrözik, hogy Dickens minden körülmények között képes volt dolgozni: egyszerre nyaralt, élvezve a különböző kultúrákat, de közben megszállottan dolgozott és tartotta a határidőket.

A levelek egy része Dickens és apja, John feszült viszonyáról árulkodnak. A gyűjtemény egyik különlegessége pedig az angol író egyetlen fennmaradt teljes levelezése - Dickens a neki küldött levelek többségét megsemmisítette -, amelyet egy rajongójával, egy fiatal dán nővel folytatott.

A múzeum egyebek között a brit nemzeti örökségvédelmi alapítvány (National Heritage Memorial Fund) és az Art Fund művészeti alapítvány segítségével gyűjtötte össze a kollekció megvásárlásához szükséges 1,8 millió fontot.

A gyűjteményt katalogizálják és az interneten is elérhetővé fogják tenni.