Meghalt Szentandrássy István festőművész

2020.02.26. 19:31 Módosítva: 2020.02.26. 23:05

A Roma Sajtóközpont tájékoztatása szerint, 62 éves korában, hosszú betegség után meghalt Szentandrássy István, Kossuth-díjas festőművész. 

Szentandrássy István 1957-ben született Budapesten. Állami gondozottként nőtt fel. Kezdetben verseket és drámákat írt, majd rajzolni kezdett, ami után eljutott a festészethez. Mestere a szintén roma származású Péli Tamás volt, akit Csapon, egy gyermektáborban ismert meg. Itt találkozott először a cigány kultúrával és identitással is. 

Képeit meghatározzák a 20. század korai avantgárd irányzatai, nagy hatással volt rá Modigliani művészete. 

A Kossuth-díjat 2012-ben vehette át. A roma származású képzőművész a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait sajátos színvilággal ábrázoló műveiért, csodálatos Madonna-képeiért, a hazai cigány kultúra megőrzésében és széles körű megismertetésében szerzett elévülhetetlen érdemeiért, külföldön is nagy sikert aratott kiállításaiért, példaértékű művészetéért kapta meg a Kossuth-díjat. Akkor azt nyilatkozta: 

Mikor egy bányász tizennyolc órát dolgozik, mindenből elege van, és egyszer csak adnak neki egy nagy pohár hideg vizet, ilyen érzés.

Képei állandó tárlaton megtekinthetők a Magyarországi Roma Parlamentben, de a Néprajzi Múzeum és a Magyar Művelődési Intézet gyűjteményében is szerepelnek festményei, valamint beválogatták két tervrajzát és négy portréját a 2009-es Cigány festészet című albumba.  

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport