Csilla, Noémi
5 °C
18 °C

Meghalt Rusz Lívia, Csipike, az óriás törpe egyik alkotója

2020.02.28. 21:33

Február 25-én több hónapnyi betegség után elhunyt Rusz Lívia magyar grafikus, festőművész és képregényrajzoló.

Szegényebbek lettünk egy csodálatos lélekkel, bár Rusz Lívia fantasztikus életművet hagyott maga után 

– írta Facebook-oldalán a Magyar Karikatúra Szövetség.

Rusz Lívia
Rusz Lívia
Fotó: Arcanum Digitális Tudománytár / Dolgozó Nő, 1970. 26. évfolyam, 1-12. szám

Rusz Lívia 1930. szeptember 28-án született Kolozsváron, 1955-ben végezte el az Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolát, ahol Miklósi Gábor és Kovács Zoltán tanítványa volt, és ahol a diplomája megszerzése után három évig tanársegédként dolgozott. 

1958-ban a Napsugár című erdélyi gyermeklap munkatársa lett, itt jelent meg első képregénye A két nagyokos címmel 1969-ben. A nemzetközi sikert Fodor Sándor Csipike-meséi hozták el a számára, közösen alkották meg az óriás törpe alakját. Csipike, a törpe öt kalandja számos fordítást és feldolgozást ért meg. Az 1960-as évek elejétől figyelme egyre inkább a könyvgrafika felé fordult, és egyike lett a romániai magyar könyvkiadás leggyakrabban foglalkoztatott illusztrátorainak. 

Rusz Lívia az 1987-ben áttelepült Magyarországra. 1988-ban megjelent Nem mind arany, ami fénylik című képregénye, majd egy évvel később ennek párja, a Miskati közbelép. Kiss Ferenc képregénygyűjtő-forgatókönyvíróval a Kis Fülesnek készítették el a Prométheusz, a rosszmájú jótevő című történetet, és ezzel párhuzamosan futott a Dörmögő Dömötörben Kalamajkáról szóló sorozata.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport