Az Origo főszerkesztője nem tudta megmondani, ki írta a Donáth Annát vádoló cikküket

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője magánvádas feljelentést tett, miután több kormánypárti sajtótermékben is egy olvasói levélre hivatkozva azt állították, hogy szexuálisan zaklatott egy fiatal lányt. A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság ismeretlen tettes ellen rágalmazás vétsége miatt nyomozást rendelt el, és tanúnak idézték be Ómolnár Miklóst, a Ripost.hu és a Ripost főszerkesztőjét, valamint Gábor Lászlót, az Origo főszerkesztőjét is.

A 24.hu információi szerint a bíróság megszüntette az ügyben az eljárást, az indoklásban arra hivatkozva, hogy Gábor László tanúként azt vallotta a rendőrségen, nem tudja, ki írta a lapjába a cikket, ki szerkesztette azt, és azt sem tudta megmondani, hogy ki döntött a közléséről, illetve az olvasói levél szerzőjét sem tudta megnevezni.

Ennél egyértelműbb bizonyíték nem is kell: az Origo nemcsak hogy nem valódi sajtótermék, de nem is tartja magát annak. Egy olyan lappá züllött, ahol a főszerkesztő állítása szerint semmit nem tud az általa vezetett portál ügyeiről, és fél év is kevés volt ahhoz, hogy utánajárjon olyan alapvető információknak, minthogy ki a lejárató cikk szerzője

– nyilatkozta az EP-képviselő.

A cikkek miatt a Momentum még 2019. augusztus 29-én helyreigazítási kérelmet is küldött az Origónak, ennek azonban a lap nem tett eleget. Pár nappal később a Fővárosi Ítélőtábla ismét helyreigazításra kötelezte őket. A lap állítólag azzal védekezett, hogy ők csak szemlézték a Ripost cikkét. Utóbbi újságírója pedig csak azt tudta igazolni, hogy személyesen is beszélt a levélíróval, azt nem, hogy bármilyen módon próbált volna meggyőződni a vádak valóságtartamáról. 

További részletek

Az oldalról ajánljuk

  • Belföld
Egyre több fenyegetés éri az egészségügyi dolgozókat

A közfeladatot ellátó személy elleni erőszak kiemelt büntetőjogi kategóriába tartozik – figyelmeztet az Emmi.

január 15., 09:44

  • Tudomány
Újabb tudományos díjat kapott Karikó Katalin

A 300 ezer euróval járó Tudomány a Jövőért Solvay-díjat adták át neki.

tegnap, 20:07

  • Belföld
Nagy István: Az élelmiszerárak befagyasztása a családokat védi

Havonta több ezer forint megtakarítást jelenthet.

január 17., 10:27

  • Belföld
Magyarokon tesztelik az új izraeli élő vírusos vakcinát

Az izraeli BriLife koronavírus-vakcina első klinikai fázisának vizsgálatai még tavaly november 16-án zárultak le.

január 16., 15:23