Karácsony Gergely átadta a fővárosi sajtódíjakat

2020.03.13. 12:35

Karácsony Gergely főpolgármester szerdán adta át a Csengery Antal-díjakat. A budapesti sajtódíjat idén többek között Zubreczki Dávid építészeti szakújságíró, illetve a már megszűnt Abcúg szerkesztősége és György Zsombor, a Magyar Hang főszerkesztője kapta.

A Csengery Antal-díjat minden évben március 15-e alkalmából adja át Budapest főpolgármestere. A díj névadója, Csengery Antal az 1848-as forradalom és szabadságharc alatt volt a főszerkesztője a Pesti Hírlapnak, később pedig a kiegyezésnek és a Magyar Tudományos Akadémiának is fontos szereplője volt. A róla elnevezett sajtódíjjal kapcsolatban Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta az átadón,

a sajtószabadság modern értelmezése nem merülhet ki a közlés szabadságában, hanem szólnia kell a hozzáférés szabadságáról is. Arról, hogy adott-e mindenki, kivétel nélkül mindenki számára a jog és a lehetőség, hogy hozzájusson az életet befolyásoló döntésekhez szükséges információkhoz, torzításoktól és hazugságoktól, politikai befolyástól mentesen.

A díjat idén újságírók, illetve teljes szerkesztőségek is megkapták. Csenger Antal-díjat kapott:

  • Zubreczki Dávid építészeti szakújságíró
  • György Zsombor, a Magyar Hang főszerkesztője
  • N. Kósa Judit, a Népszava publicisztikai rovatvezetője
  • Szalai Anna, a Népszava fővárosi tudósítója
  • Az Abcúg szerkesztősége

Zubreczki Dávid szabadúszó újságíróként az Indexre is ír cikkeket. A díjat Budapest épített környezetének és kulturális örökségének megismertetésében végzett munkájáért kapta.