Ingyen lehet magyar filmeket nézni a koronavírus-járvány alatt

2020.03.21. 10:28

Összesen 90 irodalmi adaptációt, történelmi filmet, ifjúsági, rajz-, mese- és dokumentumfilmet tett ingyen elérhetővé a Nemzeti Filmintézet (NFI) a koronavírus-járvány alatt. Ezekkel a filmekkel a digitális oktatás zökkenőmentes működését is segítenék azon túl, hogy otthon maradni kényszerülőknek is szórakozást kínálnak.

A kőszívű ember fia, A Pál utcai fiúk, Egri csillagok, Édes Anna, Légy jó mindhalálig, Szent Péter esernyője – az irodalmi klasszikusok válogatásban a legkiemelkedőbb írók alkotásainak filmes feldolgozásai válnak elérhetővé, különös tekintettel a kötelező olvasmányokra. A történelmi válogatásban játékfilmek is szerepelnek, köztük A tizedes meg a többiek, a Budapesti tavasz, a Feldobott kő, a Hideg napok, a Szamárköhögés és a Valahol Európában is, amelyek történelmi forrásként is fontosak, mert pontos látleletet mutatnak arról, hogy az adott korszak alkotói hogyan gondolkodtak a magyarság létét meghatározó eseményekről, helyzetekről. 

A válogatásba bekerült dokumentumfilmek – köztük a Pócspetri, a Pergőtűz, A Dunánál és az Én is jártam Isonzónál – a magyar történelem fehér foltjait, traumáit feltérképező művek, a túlélők vallomásaival

– áll az NFI közleményében.

Az ifjúsági filmek közül a Keménykalap és krumpliorrt és az Égigérő fű címűt emelték ki, míg a rajzfilmek között megtalálható a magyar népmesék alapján készült munkák egy része, illetve a Vuk és a Szaffi is.

A film és azok listája az NFI Filmarchívum honlapján érhetők el.

Soha nem látott fejlesztések, vagy hatalomátvétel?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!