Csak az Indexen: itt a Katona József Színház karanténszínháza

2020.04.08. 20:04 Módosítva: 2020.04.08. 21:20

Ha az irodában dolgozók kilencvenkilenc százaléka tud Zoomon, Google Classroomon és Skype-on keresztül dolgozni, akkor a színészek vajon miért ne tudnák megtenni ugyanezt? Ez jutott az eszünkbe, amikor azon gondolkodtunk, milyen új megközelítést tudnánk kitalálni a hagyományos online előadás-közvetítés helyett. Mi az a mód, ahogyan a színdarabok megélnének klasszikus színpad nélkül is, ha egyszer most erre van szükség?

– mondja Manhalter Dániel, a Prompt Média munkatársa, aki cégtársával, Szuchy Zsuzsannával, a C38 munkatársával együtt találta ki a Katona József Színházzal együtt megvalósítandó karanténszínház ötletét, amira rá is bólintott a többi színházhoz, mozihoz és koncertteremhez hasonlóan a koronavírus-járvány miatt régóta zárva tartó Katona.

És az ötlet meg is valósult, az Indexszel együttműködésben: a rövid, két-három perces videókat az Index Facebook-oldalán lehet majd megnézni minden szerdán este 8-kor és szombat este 7-kor. Illetve az első videót itt is, a cikk végén.

Jön: a Karanténszínház!

„Ahogy minden ilyesmi, ez is véletlenek sorozata miatt lett végül olyan, amilyen. Eleinte azt terveztük, hogy élőben adjuk majd, ahogyan videócseten felhívjuk egymást a társulat tagjaival, de ez technikailag bizonytalan és bonyolult lett volna” – mondja az ötletről a Katona színésze és a videók egyik főszereplője, Kocsis Gergely. „De ha már elkezdtünk gondolkodni benne, végül megszerettük, és ez maradt a tartalom, ha másmilyen kivitelezésben is.”

A videókban a társulat egy fiktív darabot próbál, szóval senki ne csodálkozzon, ha sehogy sem ismer rá a világirodalom egyik híres drámájára sem. A színészek együtt ötletelnek, így folyamatosan formálódik, hogy hová fut ki a történet. Az pedig, hogy Dankó István az első pár videó másik főszereplője, szintén véletlen: Kocsis és Dankó nagyon közel laknak egymáshoz, és korábban, amikor ilyesmire még lehetőség volt, Kocsis teraszán gondolkodtak a projektről.

De a rövid videók a karanténszínháznak várhatóan csak az egyik lábát jelentik majd; dolgoznak egy másfajta, élő jelenlétre is lehetőséget adó karanténszínház létrehozásán. Hozzáteszi: „Ez a járvány és a válság brutális terheket rak mindenkire, de hiszünk abban, hogy próbálkozni kell új megoldásokat kidolgozni. És ezzel akár még a Katona támogatására lehetőség van, ha a nézők, akiknek tetszik, át akarnák utalni egy jegy árát a színháznak.”

Hasonló kezdeményezést indított egyébként március végén a Független Színház Magyarország is: ők a roma drámairodalom egyik fontos darabját, Ruždija Sejdovič és Jovan Nikolič Kosovo mon Amourját tervezték felolvasószínházként előadni, amikor bezártak a színházak, de nem fújták le a bemutatót, hanem igazítottak az ötleten. A karanténelőadás így hat részben lesz megtekinthető a társulat oldalán ; az első kettő mostanra már meg is jelent.

Kocsis Gergely azt mondja a Katona József Színház videóiról:

Reméljük, nem lesz hosszú a sorozat, mert az azt jelentené, hogy minden visszaállt a rendes kerékvágásba.

De ha mégsem így lesz, akkor egyre több színész csatlakozik majd, és létrejöhet egy olyan saga, aminek most még mi sem tudjuk a végét.”

A videósorozat első része itt látható,

a következő részek pedig minden szerdán 20 órakor és szombaton 19 órakor az Index Facebook-oldalán debütálnak:

A márki árulása, első rész

Ne maradjon le semmiről!