Csúszik a Rembrandt-festmény restaurációja, de online már megnézheti

2020.05.14. 14:27 Módosítva: 2020.05.14. 14:27

Minden eddiginél nagyobb felbontásban tette közzé az amszterdami Rijksmuseum Rembradt Éjjeli őrjárat című festményét, írja a Guardian.

Az Operation Night Watch elnevezésű festményrestaurálási projekt az amszterdami Rijksmuseumban kezdődött tavaly. Az elképzelés az volt, hogy Rembradt egyik főművét nem egy, a világtól elzárt laboratóriumban, hanem a múzeumlátogatók szeme láttára restaurálják. A  363 x 437 centis festményen 12 fős restaurátorcsapat kezdett el dolgozni egy 7 négyzetméteres üvegkamrában, amit kifejezetten erre a célra építettek.

A munkálatokat a járvány miatt azonban idén hetekre le kellett állítaniuk, a csapat szerdán folytathatta a tervek szerint több évig is eltartó felújítást. A munka második fázisát idén nyárra tervezték, ez végül 2021 elejére csúszott el.  A Rijksmuseum a jelenlegi állás szerint csak június 1-jén nyit újra, így a múzeum addig is elérhetővé tette az Éjjeli őrjárat minden eddiginél nagyobb felbontású képét azok számára, akik a múzeumban egyelőre nem tudják megtekinteni.

Ha kalandozni szeretne a vászon repedésein, egészen elképesztően kicsi sérülésein, itt megteheti