Mit keresnek a kortárs írók tárcái az Indexen?

2020.06.06. 07:14 Módosítva: 2020.06.06. 11:09

Idén az év egyik legjelentősebb könyves eseményének számító Margó Fesztivált sem lehetett a szokásos módon megtartani a járvány miatt. A szervezők azonban nem adták fel, és június 3. és 7. között online megrendezik a fesztivált, amelyen egy programmal most az Index is részt vesz.

Olvasóink észrevehették, hogy tavaly május óta minden szombat délelőtt megjelenik egy novella az Indexen. A tárcák összegyűjtve itt olvashatók, de egy részüket nemrég könyvben is megjelentettük Istennek nehéz és más novellák címmel.

Amikor a tárcákat elindítottuk, azt mondtuk, hogy ez egy kísérlet: kísérlet arra, hogy újraélesszük a magyar sajtóban jelentős hagyományokkal bíró, de a közéleti lapokból mostanra jórészt kikopott tárcanovella műfaját. A mai olvasók, különösen az online hírportálok olvasói már elszoktak attól, hogy a hírek mellett szépirodalmi szövegekkel találkozzanak, az irodalom kiszorult a közéleti lapok hasábjairól. De bíztunk abban, hogy a szépirodalomnak van helye az Indexen, a novellák megtalálják a közönségüket, az általunk felkért írók pedig kihívásnak fogják fel, hogy az Index nagyon széles olvasóközönségéhez szólhatnak, és ebből a kihívásból majd okos, mély, szórakoztató, ironikus, komoly, egyéni hangú szövegek születnek – és ez így is lett.

A kezdeményezés ötletgazdáival, Dragomán Györggyel, Lackfi Jánossal és Zsuppán Andrással, a kult rovat vezetőjével Ott Anna beszélget a Margó Fesztiválon arról, hogy milyen helyzetben van ma kortárs szépirodalom, mit várnak el az íróktól az olvasók (és fordítva), és hogy az Index-tárcák sorozata mennyire tudta betölteni a neki szánt szerepet.

A beszélgetés ma 11 órakor kezdődik, és az Index Facebook oldalán, valamint ebben a cikkben is követhető.

Az Istennek nehéz és más novellák című kötet az Index webshopjában vásárolható meg.