Fülöp herceg 99 éves lett

2020.06.10. 09:12

II. Erzsébet királynő férje az uralkodó társaságában, a koronavírus-járvány miatt továbbra is elszigeteltségben ünnepli 99. születésnapját. A 94  éves királynő és férje március óta Windsorban tartózkodik, és a kormány előírásainak megfelelően nem fogadnak látogatókat, még saját családtagjaikat sem. Az óvatosság indokolt: Károly trónörökös például elkapta a  koronavírust, bár végül enyhe tünetekkel megúszta a betegséget. A királynő és Fülöp herceg azonban életkoruk miatt különösen veszélyeztetettek. 

Egy fotóst azért beengedtek a palotába: a Press Association sajtószolgálat fotósa megfelelő biztonsági előírások betartásával, az udvar felkérésére Windsorba utazhatott, és közös családi portrét készített Fülöpről és II. Erzsébet királynőről. A herceg mai születésnapján közzétett fotón a házaspár a windsori kastély parkjában látható. Idén ez az első alkalom, hogy Fülöp herceg – ha csak egy fotó erejéig is – megjelent a nyilvánosság előtt.  A herceg nevéhez több rekord is kötődik:

  • Ő az angol–brit monarchia 1200 éves történetének legidősebb királyi férfi családtagja.
  • A legkitartóbb uralkodói hitves: 68 éve ő a "royal consort".
  • A királynő és az edinburghi herceg az idén ünnepli 73. házassági évfordulóját, és ez is példa nélküli évforduló a monarchia történetében.
  • II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg az angol–brit monarchia eddigi legidősebb uralkodói házaspárja.

(MTI)