Vándorszínházi társulatot alapított a Széchenyi család

2020.06.13. 11:00

Megalakult a Széchenyi István Történelmi Vándorszínház, amelynek célja a keresztény értékrend és a történelmi tárgyilagosság közvetítése, valamint a magyar nyelv ápolása lesz – közölte az alapító Gróf Széchenyi Család Alapítvány.

A Vándorszínház vezetésére a Széchenyi család Fazekas István Jókai-díjas drámaírót, a Selye János Egyetem Református Teológiai Karának adjunktusát kérte fel. 

Széchenyi Tímea, a Gróf Széchenyi Alapítvány kuratóriumának elnöke szerint a történelmi család régóta fontolgatja egy olyan színtársulat létrehozását, amelyik akár a Kárpát-medence legkisebb magyar lélekszámú településeire, illetve a színpaddal rendelkező középiskolákba is elviheti azokat a kamaradarabokat, amelyek Jézus Krisztus követésének példázatait, vagy a magyar történelem sorsfordító pillanatait tárják a nézők elé. A Vándorszínház keretében a hangjáték műfaját is szeretnék megújítani.

A Vándorszínház az Árva Bethlen Kata, a Tony, a Pilátus éjszakája, a Zrínyi Ilona és A pillanat érkezése című színdarabot tervezi műsorra tűzni, valamint Esztergályos Cecília Meddig vagyok? című önálló szerzői estjét. Az előadásokat meghívásos alapon utaztatják majd.

Helyreigazítás:  

Cikkünk korábbi változatában tévesen állítottuk, hogy a Széchenyi István Történelmi Vándorszínház működése a Déryné Nonprofit Kft. által lebonyolított Déryné Program része, és hogy egymilliárd forintból visznek kereszténységet népszerűsítő színházat az iskolákba Vidnyánszkyék. A Déryné Nonprofit Kft. lapunknak küldött levelében azt a tájékoztatást adta, hogy a programnak semmilyen kapcsolata nincs a Széchenyi Vándorszínházzal, és a program nem visz kereszténységet népszerűsítő színházat iskolákba.

"A vándorszínház megalakulásáról társaságunk is csak a sajtóhírekből értesült, semmilyen kapcsolatunk nincs velük. A vándorszínház nem is nyújtott be jelentkezést ezidáig a Déryné Programhoz" – szögezik le. 

"A Déryné Programnak eleve nem célja iskolákba előadásokat közvetíteni, a programban résztvevő helyszínek a több száz fős művelődési házaktól a szabadtéri színpadokon át az egészen kicsi játszóhelyekig terjednek. A bekerülő produkciók alkotta kínálat kapcsán pedig a Déryné Program kifejezetten a sokszínűségre törekszik, ezért teljes mértékben elhatárolódik a társaság attól a valótlan kijelentéstől, hogy kizárólag egyfajta témájú produkciók utaztatását végzi a Déryné Program" – írják levelükben.

Széchenyi Tímea, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kuratóriumának elnöke a fentiekkel egyező módon ugyancsak kérte annak közlését, hogy az alapítvány által létrehozott Történelmi Vándorszínháznak semmi köze nincs a Déryné Programhoz, ilyet soha nem is állítottak. "Az egy más kérdés, hogy törvényes lehetőségünk van arra, hogy a Déryné Programba regisztráljunk, és céljaink elérése érdekében pályázatot adjunk be" – tette hozzá. 

Az érintettektől, így a Déryné Nonprofit Kft-től és a Széchenyi családtól, valamint a vándorszínház munkatársaitól elnézést kérünk a téves tájékoztatásért.

Soha nem látott fejlesztések, vagy hatalomátvétel?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!