2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

A francia forradalom lefejezett áldozatait rejthetik egy párizsi kápolna falai

000 GS28H
2020.06.29. 14:34

A francia forradalom idején guillotine-nal kivégzett emberek százainak maradványait rejthetik egy párizsi műemlék épület falai, írja az MTI.

A XVI. Lajos és Mária Antoinette emlékének szentelt Chapelle Expiatoire (engesztelő kápolna) munkatársa, Aymeric Peniguet de Stoutz figyelt fel először az alsókápolna oszlopai közt futó falszakaszok furcsaságaira és értesítette az illetékes francia hatóságokat. A vizsgálatba bevont régész emberi csontokkal teli faládákat azonosított az alsókápolna falüregeiben.

A kápolnát a 19. század elején emelték az egykori Madeleine temető helyén, nem messze a Place de la Révolutiontól – ma Concorde tér –, ahol a guillotine-t rendszeresen használták. A temető, amelyet 1794-ben zártak be, miután állítólag elfogyott benne a szabad hely, egyike volt a guillotine-nal kivégzettek számára kialakított négy temetőnek Párizsban.

Amikor XVIII. Lajos trónra lépett 1814-ben, utasítást adott testvére, XVI. Lajos és felesége maradványainak átszállítására a Saint-Denis-székesegyházba és elrendelte a kápolna megépítését a kivégzett királyi pár emlékére.

A mostani felfedezés megkérdőjelezi azt a bevett történelmi nézetet, amely szerint a guillotine híres áldozatainak, köztük Robespierre-nek a maradványait idővel átszállították a katakombákba.

A szakértők szerint a kápolna falai akár 500 kivégzett ember maradványait is rejthetik.

Borítókép: A Chapelle Expiatoire 2016-ban. Jacques Demarthon / AFP.