Júliustól újranyithatnak a múzeumok Angliában

2020.06.30. 11:52

Kormányrendelet alapján újranyithatnak a múzeumok és galériák, néhány nagyobb intézmény már elkezdte bejelenteni a nyitási dátumokat, más múzeumok viszont még hezitálnak, írja a BBC. 

A brit kormány múlt héten engedélyezte, hogy július 4-től minden múzeum és galéria újranyithat az Egyesült Királyságban. Kevés hely nyílik meg már e hét szombattól, de júliusban már látogatható lesz például

  • a Királyi Művészeti Akadémia, amit csak maszkban lehet majd látogatni;
  • megnyílik a Barbican is;
  • a londoni National Gallery július 8-án nyit ki, ez lesz az első nagyobb galéria, ami a járvány után újra látogatókat fogad Angliában;
  • július 27-én megnyílik a Tate szépművészeti múzeum négy helyszíne, a Tate Gallery és három kisebb múzeuma;
  • nyit július elején a Derby Múzeum, Londonban a haditechnikai múzeum, a National Army Museum, illetve a Foundling Múzeum is.

A múzeumok egy része augusztusig vagy szeptemberig biztosan nem fogad látogatókat, míg mások egyelőre bizonytalanok abban, hogy mikor nyitnának ki újra. Az újranyitás fő akadálya, hogy a múzeumoknak nem volt elég idejük, hogy a kormányzat által előírt biztonsági útmutatókat kidolgozzák és bevezessék.

A kinyitó múzeumok és galériák arra kérték látogatóikat, mindenképp foglaljanak időben jegyet, várhatóan sokan mennek majd az intézményekbe, így érdemes előre beszerezni a belépőt. A British Museum és a Londoni Természettudományi Múzeum azt nyilatkozta, hogy dolgoznak a biztonsági rendszer véglegesítésén, egyelőre az biztos, hogy július 4-én még nem nyitnak ki.