Rajzot rejtett a Picasso-festmény

2020.07.22. 10:49

Egy rejtett rajzot fedeztek fel Pablo Picasso 1922-es, Csendélet című festménye alatt, amikor a Chicagói Művészeti Intézet kutatói infravörös és röntgensugarakkal megvizsgálták az alkotást.

A kutatók által felfedezett rajzon egy kancsó, egy bögre és egy asztallapra vagy székre terített újság formái vehetők ki. A kutatókat elsősorban az érdekelte, hogyan vitte fel a festékrétegeket a felületre a festő, és hogyan alakult ki a festmény gazdag textúrája.

Picasso nem ritkán festett rá korábbi munkáira, de a korábbi alkotást általában beépítette az új kompozícióba. Ez esetben azonban egyszerűen egy vastag fehér festékréteggel lefedte a rajzot, majd arra festette rá 1922-ben az absztrakt csendéletet.

Hozzátették, hogy korábbi kompozícióinál nem találtak példát ilyen megoldásra. Azt is hangsúlyozták, hogy az elrejtett rajzot bizonyosan Picasso készítette, egy ehhez hasonló vázlatát őrzi is a göteborgi képzőművészeti múzeum.

A kubista korszakából származó Csendélet című festményt Picasso barátjának, a párizsi műgyűjtőnek, Gertrude Steinnek ajándékozta.

(MTI, Livescience)  • Hírek
  • Hírek