Máté, Mirella
11 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Közösségi pénzgyűjtéssel akarják megmenteni Verdi omladozó villáját

2020.08.24. 13:57

Közösségi gyűjtést indítottak Olaszországban Giuseppe Verdi zeneszerző sürgős felújításra szoruló, de a koronavírus-járvány miatt az elmúlt hónapokban csaknem teljesen bevételek nélkül maradt észak-olaszországi villájának megmentésére, írja az MTI.

A 100 ezer euró adomány összegyűjtését célzó akciót a zeneszerző örökösei indították a múzeummá átalakított villa restaurálására és az azt övező hathektáros park rendbe tételére. A legkisebb adományozható összeg 10 euró az innamoratidellacultura.it portálon, amelyen a gyűjtés elindult.

A villa Filomena Verdi, a maestro fogadott lánya örököseinek, Angiolo Carrara Verdinek és feleségének, Manuelának a birtokában van. A gyűjtést azért indították, nehogy esetleg be kelljen zárni a múzeumot, amelynek tetőzete és homlokzata is sürgős renoválásra szorul – mondta el a La Stampa című lapnak az épületet múzeumként igazgató házaspár.

A zeneszerző 1848-ban vásárolta és 1851-től lakta a Sant'Agata-i villát, ahol legszebb operáinak egy részét szerezte. Még megvannak a régi bútorok és Verdi egykori használati tárgyai, köztük egy Fritz márkájú zongora, amelyen a maestro A trubadúr és La Traviata című operáit komponálta.