Nándor
3 °C
16 °C

Meghalt Arnold Spielberg, Steven Spielberg édesapja

2020.08.27. 10:14

103 éves korában meghalt Arnold Spielberg, számítógép-mérnök, Steven Spielberg filmrendező édesapja.  

Arnold Spielberg ukrán zsidó bevándorlók gyermekeként 1917-ben született Cincinnatiban. Mindig nagyon érdekelték a technikai újdonságok, kilencévesen építette meg első rádióját. A második világháborúban egy bombázóosztag rádiósa volt. Részben az ő háborús emlékei inspirálták később fia Ryan közlegény megmentése című filmjét.

Arnold Spielberg a Cincinnati Egyetemen tanult, majd az RCA-nál foglalkozott számítógép-fejlesztéssel, s ezt követően került a General Electric vállalathoz.

Élete alkonyán a Steven Spielberg által létrehozott Soa Alapítvány archívumának technológiai fejlesztésén dolgozott.

Spielberg és Charles Propster tervezte a GE-225-ös számítógépet az 1950-es évek végén, amikor a General Electricnél dolgozott. Fejlesztésük lehetővé tette, hogy a Darthmouth College számítógéptudósai létrehozzák a BASIC programnyelvet, amely alapvetően járult hozzá az 1970-80-as években a személyi számítógépek elterjedéséhez.

"Apa elmagyarázta, hogyan működik a számítógép, de akkoriban a számítógépes tudomány nyelvezete olyan idegen volt számomra, mint a görög. Az egész nagyon izgalmasnak tűnt, de nagyon távol állt tőlem" – idézte fel Steven Spielberg a General Electric folyóiratában, a GE Reportsban.

MIKOR EGY PLAYSTATIONT LÁTOK, RÁNÉZEK EGY MOBILTELEFONRA, A LEGKISEBB SZÁMOLÓGÉPTŐL AZ IPADIG APÁMAT LÁTOM, ÉS ARRA GONDOLOK, HOGY APÁM ÉS EGY ZSENICSAPAT KEZDTE EL EZT

– fogalmazott.

Spielberg első, Tűzfény (Firelight) című 20 perces filmjét 1963-ban, 16 évesen forgatta apja segítségével. Ez a film lett későbbi, Harmadik típusú találkozások című sci-fijének előzménye. A különleges effektusokat Arnold Spielberg készítette el a korai produkcióhoz.  

A 73 éves filmrendező Arnold Spielberg legidősebb gyermeke, három lánya közül Anne forgatókönyvíró, Nancy producer, Sue pedig marketinges vezető. Mind a négy gyermekének a 2017-ben elhunyt Leah Spielberg volt az édesanyja, akitől 1965-ben vált el. Szülei válását a filmrendező 1982-es E.T. – A földönkívüli című filmjében dolgozta fel.

(MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport