Raktárkoncertekkel vigasztalódnak a magyar zenekarok és rajongóik

DMARC20200524002
2020.09.21. 19:21
Tóth Vera sosem érzett még ilyen szakmai bizonytalanságot, de megtanult elcsendesedni. A húsztagú Budapest Jazz Orchestrával raktárkoncertezett.

Csaknem kétszáz koncertvideó készült el augusztus óta a Raktárkoncert-sorozatban. A zeneipart ugyanúgy érintette a koronavírus-járvány, mint bármi mást az országban, ezért a zenekarok arra kényszerültek, hogy közönség nélkül játsszanak. A koncertfelvételeket egy előzetes regisztrációt követően bárki megnézheti az Antenna Hungaria mindiGo alkalmazásán keresztül, ami a legtöbb mobiltelefonos rendszerre is letölthető. Várhatóan november közepéig minden koncertfelvétel felkerül a világhálóra.

Az elmaradt fesztiválszezon hatalmas bevételkiesést jelentett a zenekarok számára. Nem csak az előadók maradtak munka nélkül, hanem a zenészeik és háttérszemélyzetük is megsínylette ezt az időszakot. Ezzel kapcsolatban Tóth Vera énekes mesélt nekünk a tapasztalatairól:

„Tizenhat éves karrierem során még sosem éreztem ilyen szakmai bizonytalanságot. Főleg nem magamtól független tényezők miatt. Mindenkinek azt mondom, és magamat is ezzel nyugtatom, hogy egyszer ennek a helyzetnek is vége lesz. Viszont ez a szituáció rádöbbentett egy csomó más fontos dologra. Az embernek meg kell tanulnia elcsendesedni, és értékelni azt, amit máskor készpénznek veszünk. Ezt a második hullámot nehezebben élem meg, mint a tavaszi karantént. Eddig ilyenkor már láttam magam előtt az év végéig rám váró fellépések sorát, most viszont majdhogynem üresek az oldalak a naptáramban. Ez rugalmasságra tanít és arra, hogy engedni kell kicsit a szakmával kapcsolatban kialakult elveimből. Tudom, hogy ez a helyzet sokakat érint, és mindenkit új kihívásokkal és nehéz helyzetekkel állít szembe. Ilyenkor fel kell kötni a gatyánkat, össze kell fognunk. A raktárkoncert felvételénél a húsz tagból álló Budapest Jazz Orchestra állt velem a színpadra. Szerencsére a bevételből támogatni tudjuk a másik szívprojektemet, a Tóth Vera Quartet zenészeit is, és azokat a stabil és békeidőkben állandó embereinket, akik a háttérből segítik a munkánkat.”

Minitörténelem

Koncertfelvétel-élményeiről mesélt a magyar progresszív rock-blues együttes, a Török Ádám és a Mini frontembere:

„A miénk szerintem kifejezetten jól sikerült kis koncert lett, világszínvonalú technika segítette a munkánkat. Egy »Mini« történelmet csináltunk a színpadon, nyolc számot adtunk elő a mai naptól a kezdetekig visszamenőleg. A jelenlegi zenekari tagokon kívül ott volt velünk többek között Papp Gyula, Németh Károly, Nagy István és Kézdy Luca”

A Raktárkoncert-sorozatra 5,3 milliárd forint támogatást adott a kormány.

A várható raktárfellépők közül már színpadra lépett Balázs Fecó, Tóth Gabi, Tóth Vera, Demjén Ferenc, a Skorpió, az Edda, a Neoton Família, Charlie, a Mobilmánia, Radics Gigi, Török Ádám és a Mini, Zorán, a Dinamit, Gangxta Zolee és a Kartell, a Magna Cum Laude, Hobo, a Hooligans, az Emelet, a Besh o Drom, az Aurevoir, Rúzsa Magdi, valamint Keresztes Ildikó.

(Borítókép: Így néz ki egy raktárkoncert felvétel, ezen épp a Facebookon élőben közvetített jótékonysági koncertet látható, amit a Pannonia Allstars Ska Orchestra egy budapesti raktárban vett fel 2020. május 24-én. Fotó: Mónus Márton / MTI)