A Bambi magyar írójára emlékezünk

2020.10.08. 09:56 Módosítva: 2020.10.08. 17:56

Hetvenöt évvel ezelőtt hunyt el az író Felix Salten, akinek a neve sokaknak ismert lehet, hiszen 1923-ban alkotott műve, a Bambi a világ minden táján kedvelt és szeretett a mai napig. Azt már kevesebben tudják a híres szerzőről, hogy magyar származású és Salzmann Zsigmond néven született Pesten 1869. szeptember 6-án.

Nem sokkal később családjával Bécsbe költözött, és ott is nőtt fel. Hírlapíróként dolgozott, több olyan neves újság munkatársa, sőt szerkesztője volt, mint például a Allgemeine Kunst-Chronik vagy a Frankfurter Zeitung. Irodalmi érdeklődése az újságírásban is kitűnt, hiszen versekről és könyvekről írt elemzéseket, értekezéseket. Az egyik ilyen munkája tette ismertté, amikor Emile Zoláról készített egy nekrológot. Ismert és elismert irodalmi kritikussá vált, illetve mellette folyamatosan jelentek meg különböző műfajú írásai, például novellák, esszék, de még útikönyvet is készített. A 30-as években egyre erősödő antiszemitizmusa miatt menekülnie kellett, mivel zsidó származású volt, műveit be is tiltotta a német kormány, végül Svájcban, Zürichben telepedett le Felix Salten, és egészen 1945. október 8-ig bekövetkezett haláláig élt ott. 

Legismertebb műve a már említett Bambi, amit 1928-ban fordítottak le angolra, és ezt ajánlotta a világhírű szerző, Thomas Mann a népszerű animátornak, Walt Disney-nek. A műből 1942-ben lett rajzfilm, ami máig kedvelt darab. Több folytatás is készült belőle, de egyik sem tudta az eredeti sikerét és népszerűségét még megközelíteni sem. 

11031687
Fotó: Könyvmolyképző Kiadó Kft
Kapcsolódó

Készül az élőszereplős Bambi is

Az oroszlánkirály bődületes sikere után nem volt meglepetés, hogy a Disney folytatja a saját filmjeinek újraírását.