A Kontrasztnak fődíj, Demeter Szilárdnak különdíj jutott a zenei tehetségkutatón

Kontraszt foto Kocska Adam
2020.10.12. 17:54 Módosítva: 2020.10.12. 18:59
A tavaly alakult Kontraszt együttes nyerte a határainkon átnyúló Öröm a Zene tehetségkutató sorozat fődíját. A hétvégi nagydöntőn több kategóriában is osztottak díjakat. Az A38 Hajón megrendezett eseményen, melyet a Petőfi Irodalmi Múzeum támogatott, Demeter Szilárdot miniszteri biztosként különdíjjal jutalmazták.

Demeter Szilárd ezúttal nem mint a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója nyert elismerést a PIM által támogatott eseményen. A különdíjat június óta végzett tevékenysége indokolta, akkor nevezték ki ugyanis a magyar könnyűzene megújításáért felelős miniszteri biztosnak. Erről így szól a hivatalos indoklás:

Demeter Szilárd különdíja

Andrásik Remo, az Öröm a Zene főszervezője, a Hangszeresek Országos Szövetségének (HANOSZ) főtitkára: A HANOSZ 8 éve ítéli oda az Öröm a Zene szakmai Díjakat olyan személyeknek, akik sokat tesznek a magyar hangszeres élőzenéért. A szervezet vezetősége kizárólag szakmai alapon hoz döntéseket, kerülve a politikát. Demeter Szilárd könnyűzenéért felelős miniszteri biztos azzal érdemelte ki a díjat, hogy elkészített egy olyan könnyűzenei stratégiai tervezetet, amelyre a könnyűzenei szakma már nagyon régen vár és amellyel gyakorlatilag a teljes szakma egyet is ért. Azt, hogy ezen kívül még támogatja is a Kárpát-medence legnagyobb tehetségkutató sorozatát, külön köszönjük, s megerősíti bennünk azt a hitet, hogy a stratégiájában leírtakat komolyan gondolja, veszi és teszi.

Kinevezése óta Demeter Szilárd elkészítette és benyújtotta a nevéhez fűződő Magyar Könnyűzenei Stratégiát a Nemzeti Kulturális Tanácsnak. A program első öt éve alatt mintegy 25 milliárd forintot kíván fordítani a nemzeti könnyűzene felvirágoztatására.

A Kontraszt duó tavaly alakult, de már ki is adták első nagylemezüket, amelynek Száz szél címet adta a két szerző-előadó: Csizmazia Zsolt (gitár) és Mirtse Korinna (ének). Mindketten a Kőbányai Zenei Stúdió hallgatói voltak, de csak az iskola utolsó évében jöttek rá, hogy kiválóan tudnak együtt dolgozni. „Csizi” és Korinna között nem alakult ki a klasszikus zeneszerző-szövegíró felállás, a legtöbb számuk szövegét és dallamát is közösen írják.

Egy daluk számít ilyen szempontból kivételnek, mivel a Dúdoló mamának című számukat Korinna édesanyja, Mirtse Zsuzsa egyik versére írták.

Minden daluk személyes üzenet, szövegeik is mélyebbek az átlagos poplíránál. Számaik zenei stílusa a rockosabb hangvételtől a fülbemászó pop dallamvilágáig terjed. Egyelőre minimalista hangszereléssel: gitár, énekhang szólalnak meg, így  koncertjeiken a bensőséges unplugged hatást váltják ki dalaikkal.

– Nem vagyunk stílusokhoz kötve, bár a magyar előadók közül az altereket kedvelem igazán – mondta Korinna a fődíj után. – A koncerteken és a lemezen is nagyon kevés effektet használtunk, leginkább a loop-, illetve szólampedált. Legtöbbször klubokban játszunk, legközelebb novemberben lépünk fel, hatodikán a Nagymarosi Piknik Manufaktúrában, tizenkettedikén pedig a Budapesten a Hunnia Art Bisztróban.

A Hangszeresek Országos Szövetsége 2009 óta rendezi meg az Öröm a Zene (korábbi nevén Hangfoglaló Hétfő, majd Hangfoglaló Magyarország) tehetségkutató sorozatot, amely mára – az NKA Hangfoglaló Program hathatós támogatásával – a Kárpát-medence legnagyobb szakmai tehetségkutató sorozatává vált.

ÖSSZESEN 26 ÁLLOMÁSA VAN, AMELYBŐL 19 MEGYEI ÉS EGY FŐVÁROSI, 5 HATÁRON TÚLI (ERDÉLYI, VAJDASÁGI ÉS FELVIDÉKI). AZ ELMÚLT HÉTVÉGÉN E TEHETSÉGKUTATÓK NYERTESEI MÉRTÉK ÖSSZE TUDÁSUKAT BUDAPESTEN, AZ A38 HAJÓN.

Az együtteseket egy nyolctagú zsűri véleményezte, nevezetesen Andrásik Remo (zenész, gitártanár, a Hangszeresek Országos Szövetsége főtitkára, az Öröm a Zene sorozat szervezője), Horváth Gergely (rádiós szakember, az NKA Hangfoglaló Program szakmai kollégiumának tagja), Lombos Márton (dalszövegíró, a Hangfoglaló Program mentora), Nagy Szabolcs (kommunikációs szakember, a Hangfoglaló Program mentora) valamint a tavalyi nyertes Antares zenekar tagjai, azaz Dér Dávid, Kolosai Ferenc, Kovács Botond és Pap Dávid.

A fődíjas Kontraszt zenekar az elismerésen túl 1 millió forint értékben kap hangtechnikai berendezést, és 2 millió forinttal támogatja őket a Hangfoglaló Program.

A további díjazottak

A kétnapos rendezvény végén a HANOSZ kiosztotta az Öröm a Zene Díjat 10 kategóriában. Az év zenésze Ferenczi György. Az év helyszíne a soproni Hangár Music Garden. Az év zenepedagógusa díjat Balogh Miklós Péter, a Rocksuli alapítója vette át. Az év felfedezettje a Zajnal zenekar, a budapesti Fülesbagoly Tehetségkutató nyertese. Az év hangmérnöke Török Gábor, az év hangtechnikusa Pálocska Zsolt, az év fény- és látványtechnikusa Porkoláb Tamás »Egér«, az év zenei újságírója Bálint Csaba, az év hangszerjavító műhelye Kovács Zoltán (Guitar Clinic). Az Öröm a Zene nagyszabású döntője a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) támogatásával jött létre.

Az év különdíjasa Demeter Szilárd miniszteri biztos.

(Borítókép: Kocska Ádám / Kontraszt)