Piszkos Fred feltámad – először az Indexen láthatjuk, hogyan

pfak-singapore-port01
2020.11.01. 20:02
Öt évvel ezelőtt már majdnem biztosra vehettük, hogy mindjárt moziban is látjuk Fülig Jimmy legendás pofonjait, Piszkos Fred mocskos kapitányi sapkáját, és St. Antonio herceg első kísérletét az ólmosbottal. A kezdeti lendület kifogytával a rajzfilm terve akkor eltűnt, akár a Radzeer cirkáló, de mint tudjuk, a jó hajó nem vész el, csak átalakul. Ezúttal Oscar-jelölt és Emmy-díjas alkotók keltik életre Rejtő hőseit.

„És most tekintsük meg őfelsége kicsit káprázó szemével az illetőt, aki két dollár ötvenért, tehát aránylag jutányos áron, megvásárolta St. Antonio de Vincezo Y. Galapagos uralkodó főherceget, a Boldogság Szigetek királyát. Ilyen emberhez kéz alatt hozzájutni két és fél dollárért még manapság is alkalmi vétel.”

Ismét felcsillant a remény, hogy nemzetünk nagyvilág előtt jól eltitkolt vicces kincse, Rejtő Jenő Piszkos Fred, a kapitány című regényéből elkészülhet egy nemzetközi érdeklődésre is pályázó, egész estés animációs film.

Ezúttal a Nemzeti Filmintézet támogatásával vághat neki a munkának egy profi animációs csapat.

Varsányi Ferenc
Varsányi Ferenc
Fotó: A Piszkos Fred, a kapitány című egész estés animációs film alkotóinak engedélyével

A rendezést és a forgatókönyv egy részét ezúttal is Varsányi Ferenc jegyzi. A neves animátor, filmrendező, producer és forgatókönyvíró, Csupó Gábor hollywoodi animációs sorozatának sikereiből is kivette a részét, illetve supervisorként irányította a cég távol-keleti stúdióját. Ő az első magyar rendező, aki Emmy-díjat kapott. A Fecsegő tipegők sorozat, melyben dolgozott, az első nem Walt Disney-animáció, amely több mint százmillió dolláros bevételt termelt.

Varsányi Ferenc régóta dédelgeti Rejtővel kapcsolatos terveit. Négy évvel ezelőtt már a rajtvonalon állt a Piszkos Fred közbelép-adaptációval, de a 2018-ra ígért változat végül nem készült el. Most újra nekivághat, és ezúttal remélhetőleg tényleg kiderül, ki az igazi Trebitsch.

Ez az egyik legolvasottabb magyar regény, a magyar irodalom igazi klasszikusa. A rejtői világ ki nem aknázott kulturális kincsünk, amely, úgy gondolom, animációs filmként tud igazán életre kelni, itthon és külföldön is sikeres közönségfilmet szeretnénk készíteni belőle. A jövőben e célból nemzetközi koprodukciós partner bevonását is tervezzük. Rejtő Jenő abszurd humora, vizuális világa kiváló animációs alapanyag.

Merthogy Fülig Jimmy és Piszkos Fred története univerzális, igazi Koldus és királyfi-sztori, mondta még Varsányi Ferenc, s mert 

olyan filmet kívánunk készíteni, amely tiszteleg a rejtői életmű előtt, megidézi a regény ikonikus pillanatait.

Számukra kulcsfontosságú, hogy a film megszólítsa a fiatal korosztályt, igazi vagány közönségfilm legyen, erős vizualitással. Így készültek el az első látványtervek is, amelyek az ismert képregény-adaptációktól is eltávolodva, önálló mozifilmes világot létrehozva abszolút a regény leírásain alapulnak.

A film társ-forgatókönyvírója a magyar–kanadai származású Doron Anita, akinek legutóbbi animációs mozifilmjét, a Kenyérkeresőt 2018-ban Oscar-díjra jelölték.

A kanadai–ír koprodukcióban készülő film producere Angelina Jolie volt. A Piszkos Fred, a kapitány az első magyar nagyjátékfilm, amin a beregszászi születésű, kanadai–magyar kettős állampolgár Doron Anita dolgozik.

Boldog vagyok, hogy elismert hazai alkotókkal, fiatal, nemzetközi szemléletű producerekkel magyar nyelven dolgozhatok. Örömmel mondtam igent a producerek megkeresésére. Kárpátalján felnőve az én generációmnak Rejtő regényei a szabadság ízét jelentették, szatirikus bepillantást a vasfüggöny mögé. Úgy gondolom, most is nagy szüksége van a világunknak arra, hogy humorral, könnyedséggel, nevetéssel összehozzuk az embereket. 

Doron Anita úgy érzi, hogy ezzel a filmmel is messzire juthatnak, merthogy imádni való San Antonio és Fülig Jimmy karaktere, minden adott egy nemzetközi sikerfilmhez.

Doron Anita
Doron Anita
Fotó: A Piszkos Fred, a kapitány című egész estés animációs film alkotóinak engedélyével

A film látványterveit Cserkuti Dávid, az egyik legismertebb magyar képregényrajzoló és Garisa H. Zsolt készítették. Garisa H. Zsolt retusálta és egészítette ki Korcsmáros Pál Fülesben megjelent képregénysorozatának klasszikus Rejtő-figuráit. A Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára című Rejtő–Korcsmáros–Garisa-képregény tavaly jelent meg.

A most készülő animációs film figurái eltérnek Korcsmáros Pál rajzaitól, Rejtő írásai alapján jelenítik meg a figurákat. Az első exkluzív látványtervek az Indexen érhetőek el először.

„Fülig Jimmy talpig világfi volt. Külsejére, modorára igen sokat adott, szerette a muzsikát, állandóan látogatta a filmszínházakat, és savanyúcukorkákat hordott magánál, mint a jótársaságbeli urak. Feltűnő ismertetőjele volt, hogy szeretett mosakodni, amit senki sem értett. Szikár vállas alakjához nem illett a kamaszosan sima arc, amely azonban csontos és széles volt, középen egy jókora szájjal és hatalmas fogakkal. Örökös vigyora nemegyszer tévedésbe ejtette azokat, akik kissé könnyelműen, a külsejük után ítélik meg embertársaikat, és ezért a vigyorgó Jimmyt felületesen kezelték vagy kicsúfolták. Az ilyen emberek felépülésük után sokat gondolkodtak a látszat megtévesztő benyomásairól, és elhatározták, hogy a jövőben senkiről sem vonnak le következtetéseket alapos tájékozódás híján.”

(Nyitó és záró idézet: Rejtő Jenő: Piszkos Fred, a kapitány)