Lebérencezték, pedig csak készített egy videót Soros Györgyről

2020.11.18. 06:30
Egyszerre áldás és átok, hogy a különböző tartalommegosztó platformokra akárki feltölthet szinte bármit. Ez a lehetőség sokak előtt nyitotta ki a világot, akiket a televízió zárt közössége lehet, sosem engedett volna képernyőre.

Egyre több edukációs videó tűnik fel a YouTube-on a szórakoztató tartalmak mellett. Dörner Csenge, a Corvinus Egyetemen pénzügy mesterszakának tanulója szabadidejében gazdasági témákban gyárt videókat.

ÉS mindezt kifejezetten profin teszi.

Technikailag is odafigyel a részletekre: a hang megfelelő, az animációk, amiket saját maga készít, informatívak és érthetők.

Pár hónapja töltötte fel első videóját, s bár nem posztol naponta, cserébe még egy a tömegek számára érdektelenebb témát is képes érthetővé és izgalmassá varázsolni.

Legnézettebb videójában Soros Györgyről és az angol font bedöntéséről mesél.

De nem ám csak elmeséli a történetet, olyan tudással egészíti ki a videót, amitől még egy olyan ember is megérti a jelenséget, aki a pénzről maximum annyit tud, hogyan kell elkölteni.

Olyan ismert eseményeket dolgoz fel, mint például a 2008-as gazdasági világválság vagy a többek között ennek következményeként létrejött magyar devizaválság, ami az országban számtalan családot érintett és érint, de a mögöttük lévő okokat sokan nem értették, s még ma sem értik egészen.

Amikor arról kérdeztük, miért „szállt be az internetbe”, így felelt:

Régóta szerettem volna ismeretterjesztő videókat készíteni a YouTube-ra, csak nem mertem belevágni. Rengeteget tanultam más, főleg amerikai tartalomgyártóktól, és én is szerettem volna közéjük tartozni. A legnagyobb inspiráció számomra Sal Khan, a Khan Academy alapítója volt, aki bonyolult dolgokat tudott nagyon egyszerűen és érthetően elmagyarázni, és szerintem ettől volt igazán értékes.

Szerinte rengeteg az olyan téma, amiről szívesen készítene videókat a jövőben. Azért gazdasági témákkal kezdte, mert ebből van diplomája, vagyis ehhez „ért”, és mert szerinte nagyon érdekes. Számára a videókészítés hobbi, de az nagyon jó érzésnek tartja, hogy a videói ilyen sok embert érdekelnek.

Előkészületeinek legnagyobb részét a kutatómunka teszi ki.

Mielőtt a szöveget elkezdené megírni, általában hetekig könyveket olvas, interjúkat hallgat, dokumentumfilmeket néz. Az egyetem mellett erre nincs olyan sok ideje, ezért legproduktívabb időszaka a nyári szünet.

A témákat általában az alapján választja ki, hogy éppen mi foglalkoztatja, de egyre inkább figyel a közönsége kívánságaira is. A devizahitelekről például azért készített videót, mert a kommentekben sokan vetették fel ezt a témát.

A visszajelzések pedig nagyrészt pozitívak. Mint mondta, 

a legkedvesebb kommentek számomra azok, amikben azt írják emberek, hogy végre sikerült megérteniük valamit, hiszen pontosan ez a célom: hogy bonyolult dolgokat egyszerűen megérthetővé tegyek. A kommentelők között vannak, akik megpróbálnak beskatulyázni és valamelyik politikai oldalra sorolni. A Soros Györgyről szóló videóm alatt például egyenlő arányban akadtak olyanok, akik Soros-bérencnek, és olyanok, akik Fidesz-bérencnek tituláltak. Pedig ezek a videók gazdaságról és pénzügyekről, nem a politikáról szólnak. A célom, hogy pártatlanul szórakoztassak és tanítsak, és történeteket meséljek úgy, ahogyan valójában megtörténtek.