Hatott a kormányzati nyomás, Lipics Zsolt lesz a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója

2020.11.18. 19:14

Februártól öt éven át Lipics Zsolt, a teátrum Jászai Mari-díjas színművésze irányítja a Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ) munkáját az intézményt csaknem egy évtizede vezető Rázga Miklós utódjaként – derül ki a baranyai megyeszékhely hivatalos honlapján szerdán közzétett határozatból.

Péterffy Attila (Mindenki Pécsért Egyesület) pécsi polgármester határozata értelmében eredményes volt a PNSZ NKft. ügyvezetői pozíciójára nyáron kiírt pályázat. Az ügyvezetői feladatokat 2021. február 16. és 2026. február 15. között Lipics Zsolt, a teátrum jelenlegi színművésze láthatja el.

Lipics Zsolt 1966-ban Pécsen született, 1988-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Kazimir Károly osztályában. A Szegedi Nemzeti Színházban kezdte pályáját, majd kilenc éven át a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja volt, huszonkét éve a Pécsi Nemzeti Színház színművésze. 2018-ban kapta meg a Jászai Mari-díjat. A leendő direktor nyilvánosságra hozott pályázatában Vidákovics Szlávent, a Pécsi Horvát Színház vezetőjét, a PNSZ színművészét jelölte ki a teátrum leendő művészeti vezetőjeként.

A pályázati felhívásban a jelentkezőkkel szemben elvárás volt, hogy a teátrum évadonként legalább 280 előadást tartson és minimum 80 ezer fizető nézőt vonzzon, továbbá évadonként legalább egy kortárs magyar drámát ősbemutatóként műsorra tűzzön. A kiírás szerint a PNSZ 2020-ban 527 milliós állami és 270 millió forintos önkormányzati támogatásból gazdálkodik.

A PNSZ NKft. ügyvezetői pozíciójára négy pályázat érkezett. Lipics Zsolton kívül Bodor Johanna Udvaros Dorottyával közösen pályázott, mellettük Komáromi György és Csányi László adták be pályázatukat.

Az MTI hírén túl a hvg.hu felhívja arra az Interjúra is felhívja a figyelmet, amelyet Péterffy Attila adott a PécsMa portálnak, és amely szerint a városa 520 millió forintot veszített volna, ha nem Lipics Zsolt pályázatára bólintanak rá. Az ügyben döntő kilencfős szakmai bizottságba öt tagot az Orbán-kormány által kinevezett testületek küldik, a két önkormányzati tagból pedig az egyik fideszes, a vonatkozó jogszabály pedig úgy hangzik, hogy ha az önkormányzat nem fogadja el a bizottsági döntést, akkor a színház működésére adott 520 milliós forintos támogatásról szóló megállapodást is újra kell tárgyalni.

Nincs felesleges 520 milliója Pécsnek. Ezt eddig valóban nehéz lenne kompromisszumként megélni

– mondta erről a PécsMának Péterffy Attila.  De lobbizott a Lipics-féle pályázat mellett Hoppál Péter volt kulturális államtitkár, miniszteri biztos, a Fidesz pécsi országgyűlési képviselője is, aki egy Péterffy Attilának írt levélben  úgy fogalmazott, „győzzön a vitán felül legjobb” szakmai program.  • Tippek
  • Hírek