Elindult a magyar Netflix, a FILMIO

2020.11.19. 13:37
Mától százhatvan magyar játékfilmet és több mint száz animációt, kis- és dokumentumfilmet nézhetünk meg a Nemzeti Filmintézet által elindított FILMIO nevű online oldalon. A számítógépen, tableten és okostelefonon keresztül is elérhető havidíjas rendszerrel egyelőre csak Magyarországról működik a stream.

Kultúrtörténeti pillanatnak nevezte Káel Csaba a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtök délelőtt a mától elérhető új internetes filmtárat. A FILMIO letölthető anyagában megtalálhatóak a közelmúlt legnagyobb magyar mozisikerei, mint a Valami Amerika trilógia, a Poligamy, a Megdönteni Hajnal Tímeát, a Swing, a Kincsem, A Viszkis, a Liza, a rókatündér és az Oscar-díjas Saul fia. A korábbi klasszikusokat, mint például Hyppolit, a lakáj, a Mici néni két élete, A tizedes meg a többiek, A veréb is madár, A tanú, a Régi idők focija, A Pogány Madonna, a Megáll az idő, a Szamárköhögés, a Macskafogó, a Roncsfilm, a Sose halunk meg, a Csinibaba vagy a Moszkva tér.

Az online filmtárban elérhető alkotások mindegyike kiváló minőségben nézhető meg, mivel csak olyan film került a listára, melyet restauráltak az NFI Filmlabor és a Filmarchívum szakemberei.

Az első  havi előfizetés kedvezményes, tehát  december 31-ig 890 forintba kerül.  Januártól  havi 1190 forintért nézhetőek a hazai filmeket korlátlanul,

A „magyar Netflix” elindulását bejelentő online sajtótájékoztatón Káel Csaba elmondta, hogy az új streaming platform, amely a Nemzeti Filmintézet és az oldal műszaki hátterét létrehozó és üzemeltető Antenna Hungária kétéves előkészítő munkája révén jöhetett létre, nemcsak a magyar filmművészet múltját teszi elérhetővé, hanem a filmkészítésre is kihat. Egyrészt, mivel a  beérkező előfizetői díjakat a magyar filmek gyártására fordítja az NFI.

Másrészt a jövőben  készülnek olyan produkciók, amik kifejezetten ide gyártanak majd, elsősorban sorozatok, de játékfilmek közül is lesz olyan, amit itt mutatnak be.

A sorozatok, dokumentumfilmek, animációk, kis- és kísérleti filmek számára igen előnyös lehetőség egy online gyűjtemény, és a a hagyományos mozivászonra dolgozó játékfilmesek is több lehetőséghez jutnak a FILMIO működése révén.

filmio
Fotó: FILMIO

Gyakran előfordul, hogy kiváló hazai játékfilmek buknak meg – ha a jegyeladást tekintjük mércének –, mivel túl hamar kikerülnek a mozikból. Itt viszont bármikor meg lehet őket nézni, aminek köszönhetően a közpénzből támogatott filmes alkotások a korábbinál sokkal több nézőhöz juthatnak el.

Az oldalt a Netflix használók azonnal ismerősnek találják majd. Többféleképp is lehet keresni, kategóriák, műfajok alapján. Az extrák között megtaláljuk a filmek eredeti plakátjait, ha készültek hozzá stábfotók, werkfilmek, azok is letölthetőek.

Az akadálymentesítés érdekében a filmeket magyar nyelvű feliratokkal is ellátják majd. Belátható időn belül idegen anyanyelvű ismerőseink is követni tudják Karak bölcsességeit, vagy Bujtor István és Kern András vitáit a Balaton partján, mert

dolgoznak az angol  nyelvű feliratokon

Készül az okostévé applikáció, a közeljövőben pedig havi előfizetés nélkül, egy-egy adott film megtekintésére is lesz lehetőség a FILMIO-n.

Tárgyalások folynak  visegrádi országok filmintézeteivel is, így jó esély nyílik egy teljesen új, színes, soknyelvű közép-európai streaming szolgáltatásra.