A magyar származású Johnny és Jolán képregényben él tovább

5K8A5410
2020.12.02. 10:06
Így jutottunk el barlangrajzoktól a szuperhősökig.

Talán még sosem voltak olyan népszerűek a szuperhősök (Batman, Vasember, Wonder Woman), mint manapság, naponta találkozunk velük a gyermekek és felnőttek ruháin, használati tárgyain, de visszaköszönnek müzlik, tejek és üdítők dobozairól, édességek csomagolásáról, és ki tudja, még mi mindenről.

A filmes technika az elmúlt évtizedre jutott el arra a szintre, hogy a képregények hőseiből látványos, szórakoztató élőszereplős és valóságszerű filmek készülhessenek, melyek hihetetlenül sikeresek.

Ezen alkotások rajongóinak többsége, a mai fiatalok talán nem is tudják, hogy szeretett karaktereik annak idején napilapokban keltek életre, és csak jóval később jött létre az az önálló formátum, amit képregénynek nevezünk. 

Egy amolyan hiánypótló kiadványként jelent meg hazánkban az eredetileg spanyol kiadású mű, melynek magyar címe „A képregény története”, és amely igyekszik a kezdetektől egészen a jelenkorig átfogó képet adni arról, hogy hogyan, mikor és kiknek köszönhetően elevenedtek meg a papírlapokon olyan hírességek, mint Asterix, Snoopy, Popeye vagy éppen Lucky Luke, Conan és társaik.

Végigkövethetjük azt a kalandot, ami már az ókori Egyiptomban a hieroglifákkal, később a középkori kódexekkel, majd a XIX. század vége felé a modern sajtó térhódításával bontakozott ki, illetve vált napjainkra a kilencedik művészeti ággá, meghódítva vele valamennyi kontinenst és milliónyi rajongót szerezve. 

Nemcsak a képregény történetét ismerhetjük meg, de a műfajait is, és szakszerű elemzést kapunk arról, hogy milyen sajátságos elemei, összetevői lehetnek egy ilyen műnek.

Természetesen a leghíresebb amerikai, európai és latin-amerikai képregénykaraktereket is bemutatja a könyv. Mindezek mellett számos magyar vonatkozásról is tájékozódhatunk, például arról, hogy

Tarzant nemcsak eljátszotta az amerikai filmsorozatban a magyar származású amerikai olimpiai bajnok úszó Johnny Weissmuller, de számos képregényhez átrajzolták őt.

Hasonló különlegesség, hogy Superman szerelmét, Lois Lane-t a szintén magyar származású Joanne Siegel (Joanne Carter) modellről, eredeti nevén Kovács Jolánról mintázta Joe Schuster, a Superman-képregények eredeti rajzolója. 

Borítókép: Index / Isza Ferenc