Zelma, Rajmund
6 °C
11 °C

Meghalt a No, megállj csak! alkotója

2020.12.21. 17:44

Elhunyt minden idők legsikeresebb szovjet–orosz rajzfilmsorozata, a No, megállj csak! alkotója. Alekszandr Kurljandszkij író, forgatókönyvíró, gyermekkönyvszerző, dramaturg és humorista 82 évesen, hosszú betegség után halt meg Moszkvában vasárnap.

Kurljandszkij leghíresebb műve a kultikussá vált animáció, a No, megállj csak! (Nu pagagyi), amelynek legtöbb epizódját két másik alkotótársának (Felix Kandel és Arkagyij Hajt) valamelyikével írta, de némelyiket csak saját maga jegyezte. Hármuk közül egyedül ő működött közre az összes epizód létrehozásában.

A Szojuzmultfilm animációs stúdióban készített híres rajzfilm első epizódját 1969-ben vetítették. A fondorlatos nyúl és a gonosz, buta farkas történetéből 2006-ig összesen húsz rajzfilm készült. A No, megállj csak! 2014-ben minden idők legnépszerűbb rajzfilmje lett az oroszok körében végzett felmérésben.

Hosszú pályafutása alatt Kurljandszkij további negyven rajzfilmet írt, köztük egy felnőtteknek szólót is a szovjet átlagemberről. A rajzfilmeken kívül számos gyermekkönyv, regény, sci-fi fűződik a nevéhez.