Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Recept egy boldogabb újévhez

D ATI20161231004
2020.12.31. 19:15 Módosítva: 2020.12.31. 19:15
Január elseje a babonák, vagy Jézus körülmetélésének napja?

Amikor pedig eljött a nyolcadik nap, és körül kellett metélni, a Jézus nevet adták neki...

Egy idézet a Bibliából. Ha Jézus szülinapjához hozzáadunk nyolc napot, máris kijön a január 1. De aligha akad olyan szilveszterező, aki pezsgőspohárral a kezében ezen morfondírozna éppen akkor, amikor a Himnusz szól, vagy az államfő köszönti az új esztendőt.

mi most kivesszük a vallást az egyenletből, mert a szilveszteri és újévi szokásaink mind babona alapúak, aminek ugyebár nincs helye a keresztény kultúrában.

A népszokásokat vizsgálva pedig kiderül, sok fennmaradt, némelyek azonban alakultak, és rengeteg elfelejtődött. A karácsonyi szokásokról már beszéltünk, most foglalkozzunk inkább az év végi, illetve eleji hagyományainkkal.

A szilveszter éjjelről szinte mindenkinek beugrik a tűzijátékok képe. Ilyenkor a pirotechnika legpopulárisabb rózsái árasztják el az eget, bár idén a koronavírus miatt ez is másképp lesz.

Régen szilveszter éjjelén az óév elűzése miatt hatalmas zajt csaptak, hogy ezzel kergessék el a gonosz szellemeket, illetve azt tartotta a hiedelem, hogy éjféltájt az állatoknak meg kell fordulniuk, mert akkor lesznek következő évben termékenyek. Így a nagy kolompolás, csörgés és zúzás ezt a célt is szolgálta, hogy megrémítsék a karámokban békésen szunyókáló állatokat, hogy azok termékennyé forgolódják magukat.

Ebből a szokásból fejlődött ki a tűzijáték és a petárdázás.

Bár a petárdázás leginkább a kutyákat forgatja, csak épp kifelé az otthonukból, így a hangok őket űzik el a gonosz szellemek helyett.

De miket volt érdemes betartani a sikeres, boldog és gazdag új esztendő érdekében?

 • Kalap, kabát: Szilveszter éjjel, pontban éjfélkor ki kellett tárni mindent a házban, hogy az óév kimehessen. Bár ha az újév már ott állt közvetlenül az ajtó közepén, mint a villamosmegállókban a felszálló utasok, akkor az óévnek esélye sem lehetett.
 • Szilvás gombóc, óóóó: Szilveszter éjjelén a lányok gombócot főztek, amibe cetliket rejtettek, rajtuk férfinevekkel. Ezeket a gombócokat szigorúan éjfél után tették fel főni, és amelyik először feljött a felszínre, az tartalmazta a jövendőbeli nevét. Bár akinek volt már kiszemeltje, annak elég lehetett, ha az összes gombócba egy nevet rejt.
 • Az Astronet elődje: Ha már jóslás, az ólomöntés is a népszerű szokások közé tartozott. Az ólom az a fém, ami könnyen olvad, így egy gyertyaláng fölött is végre lehetett hajtani a műveletet. Majd az folyékony állagú ólmot át kellett csurgatni egy régi kulcs lyukán egy tál hideg vízbe, amiben a fém visszadermedt. A kapott formából pedig értelmezni kellett, mit üzen az univerzum.
 • Pedig a rétes: Nagyon jó, és nem csak katonának való. Azért volt érdemes rétest sütni, hogy a tésztával együtt a szerencsét is hosszúra nyújtsák. Fontos volt az is, hogy alaposan meg legyen pakolva, ugyanis a töltelék a következő év bőségét kellett, hogy megidézze.
 • Money, money, money: A legismertebb újévi étel, az a lencse, talán ez még a mai napig a menü részét képezi a legtöbb családban. De nem csak lencsét, bármilyen hüvelyes zöldséget szívesen fogyasztottak ilyenkor, ami aprópénzre emlékeztet, ugyanazt a célt szolgálta.
 • Minden állat egyenlő, de: A malac azért került az asztalra, mert előtúrja a szerencsét, a tyúk azért nem került, mert az elkaparja. Ez a képesség a disznónak nem szerez akkora örömöt.
 • Minden nap egy alma: Akinek üzlete van, előszeretettel fogyasztott ilyenkor gyümölcsöt, hogy az üzlet is gyümölcsöző legyen. Ha almát evett valaki, az a következő év sikeres üzleti döntéseinek számát jósolta; annyit ígért, ahány mag volt a gyümölcsben.
 • Egy kenyér mind felett: Kenyeret szelni is szinte kötelező volt, a lencse mellé amúgy is passzol. Akinek újév első napján kenyér volt az asztalán, az számíthatott rá, hogy egész évben lesz kenyérre való.
 • Hallani sem: halat maximum a folyó mellett élők fogyaszthattak, mert ők a pikkelyek számából jósoltak, máskülönben nem volt tanácsos azt enni újévkor, mert a hallal együtt elúszik a szerencse.
 • Jut is, marad is: Arra figyelni kellett, hogy ne fogyjon el minden élelem egy nap alatt, mert akkor nem a bőséget vonzza be a család, hanem mindenben hiányt fognak szenvedni.
 • Só, cukor és minden, mi jó: Érdemes volt feltölteni a só, cukor és borstartókat, lisztes bödönöket, az előző gondolathoz hasonlóan, ha azok tele vannak, várhatóan egész évben tele is lesznek.
 • Lélek ez ajtón se be, se...: Ki nem lehetett vinni semmit, még a szemetet sem, különben a szerencsét is kivitték vele együtt. Ráér az másodikán.
 • Botox mosoly: Újév első napján igyekeztek nem veszekedni egymással, mert akkor bízhattak a békés együttlétben a következő 365 napon is. Leleményes gyerekek ilyenkor biztos rengeteg csínytevést követtek el, hiszen a szülők nem akartak egész évre családi perpatvart.
 • Időjós: Próbálták előre megjósolni, mely hónapok lesznek csapadékosak. 12 fokhagymára szórtak sót, és amelyik másnapra felvizesedett, az ahhoz kijelölt hónap előre láthatóan esősnek ígérkezett. Elnézve a mai időjósok félre tippelt előre jelzéseit, valószínűleg ők ezt a módszert alkalmazzák.

Az újév az az időszak, ami a legtöbb babonát és a horoszkóp gyenge jóslást hozta ki az emberekből, bár amilyen 2020-at zárunk, talán érdemes lenne idén mindent megcsinálni és betartani...

Borítókép: MTI Fotós: Balázs Attila