Lady Gaga megédesíti Tony Bennett demenciáját

GettyImages-1085731192
2021.02.02. 20:35
Tony Bennett Alzheimer-kórban szenved: a négy évig rejtegetett diagnózis végre nyilvánosságra került. A 94 éves, olasz származású énekes kora egyik jazzlegendája, úriemberi mivolta és örökké mosolyra húzódó szája még szerethetőbb figurává tette őt, mint Frank Sinatrát vagy Dean Martint. Állapota és matuzsálemi kora ellenére Tony új albummal készül – Lady Gagával a második közös lemezükön dolgozik.

Habár az Alzheimer-kór gyakran megfosztja a beteget az emlékeitől, a beszédkészségétől, a szövegértésétől, és persze a szerettei felismerésétől, Bennettnek szerencséje van – talán soha nem lesznek ilyen és ehhez hasonló panaszai. A kór azonban nála is érzékelhető, hiszen olyan nyilvánvaló dolgokkal nincs tisztában, mint az aznapi időjárás (miközben percekkel azelőtt tért vissza a kutyasétáltatásból) – mondja a felesége, Susan.

60 év van közöttük, mégis a legjobb barátok

Bennett egyik, ha nem a legifjabb „tanítványa” a néhai Amy Winehouse mellett Lady Gaga. Legelső, 2011-es duettjük, a The Lady Is a Tramp az énekesnő karrierjének egyik mérföldköve lett, hiszen a huszonéves glam-rock/popsztár – és persze az egész világ – rájött, hogy Tonyhoz hasonlóan ő maga is jazzénekes. (Gaga kicsi korától fogva jazzműfajban énekelt, mégsem ebben a stílusban futott be és lett világhírű.) Az improvizálások gyönyörű hangzása meggyőzte Tonyt, hogy Gaga született jazzénekes.

2014-ben a pár kiadta Cheek to Cheek című albumát, ami jazzsztenderdeket tartalmazott. Az album a Billboard Top 200 élén debütált, a siker tehát nem volt elvitatható, és hamarosan szó esett a folytatásról is. Amint a napokban kiderült, 2018 és 2020 között már fel is vették a dalokat. Azért csak hét évvel később lett újabb jazzalbumuk, mert Gaga 2018-as Csillag születik című bombasikerű filmje, két saját albuma (a 2016-os Joanne és a 2020-as Chromatica), no meg persze a koronavírus is késleltette a megjelenést. A várva várt lemez előreláthatóan tavasszal jelenik meg. Bennett felesége szerint az énekes betegsége már a Gagával közös munka során is jelentkezett – igaz, ekkor már két éve kimutatták nála az Alzheimer-kórt. Susan eleinte óvta a férjét a munkától, végül beadta a derekát.

A demencia sötét oldala

A humoráról és jókedvéről ismert Tony sokkal csendesebb és visszahúzódóbb volt a Lady Gagával közös második album felvételekor, mint amit a hatvan évvel fiatalabb énekesnő megszokott. Az énekórákról fennmaradt videókon jól látni, hogy Bennett alig beszélt, és amikor megszólalt, akkor is alig volt érthető a mondandója – elveszettnek tűnt. Gaga, ahogyan Tony orvosai javasolták, röviden és érthetően válaszolt neki, pozitív visszajelzéseket küldve az idős társ felé.

Jól hangzol, Tony!

– mondta az énekesnő, míg Bennett válasza mindössze ez volt:

Köszi!

Az énekesnőn látszik, hogy nagyon érzékenyen érinti őt az eset, hiszen Bennett nemcsak a mentora, de egyben a barátja is. 

(Borítókép:  Lady Gaga és Tony Bennett 2019. január 20-án. Fotó: Kevin Mazur / Getty Images Hungary)