Egy digitalizált forradalmár beszélgetése Orbán Viktorral

2021.02.12. 17:13
Digitalizált formában elérhetővé vált a 30 éve elhunyt Krassó Györgynek, a rendszerváltás és a hazai demokratikus ellenzék emblematikus alakjának archívuma. A Budapest Főváros Levéltára honlapján mától olvasható például Krassó György beszélgetése Orbán Viktorral a Fidesz alakulásáról.

Az 1956-os forradalom idején a felkelőkhöz csatlakozott, majd a megtorlás során bebörtönzött, a Kádár-korszakban többször is meghurcolt Krassó György létezésével, minden cselekedetével tagadta a fennálló hatalmat, és egészen haláláig őrizte a forradalom örökségét. Ezekkel a szavakkal kezdődik a Nemzeti Emlékezet Bizottsága és a Mathias Corvinus Collegium által közösen kiadott Magyar hősök. Elfeledett életutak a 20. századból című kötet. Az apropót az adja, hogy ma 30 éve, hogy elhunyt Krassó György. 

Ebből az alkalomból a Budapest Főváros Levéltára honlapján több eredeti dokumentum is megjelent a Fidesz alapításáról, az 1988-as Nagy Imre-megemlékezés elleni rendőri fellépésről és Krassó 1956-os visszaemlékezéséről. A levéltár Krassó György élettársa, Háy Ágnes jóvoltából letétként őrzi a terjedelmes irathagyatékot.

A Krassó György által működtetett Magyar Október Szabadsajtó Tájékoztatószolgálat iratait a Budapest Főváros Levéltára a Nemzeti Emlékezet Bizottságával közös projektben digitalizálta. Az 1986 és 1989 között készült 545 magyar és 521 angol nyelvű hírlevél naprakész tudósítást ad a hazai ellenzék rendszerváltáshoz vezető küzdelmeiről. A hírlevelek mostantól mindenki számára szabadon elérhetőek és letölthetők a Hungaricana Közgyűjteményi Portálról.

A hírlevelek alapvető forrásai azok a telefonbeszélgetések voltak, amelyeket Krassó György magyar ellenzékiekkel, valamint emigránsokkal és külföldi közéleti szereplőkkel folytatott. A beszélgetéseket az érintettek tudtával Krassó kazettákra rögzítette, amelyek a Budapest Főváros Levéltára őrizetébe kerültek. A hangfelvételek a rendszerváltás időszakának a megéléstörténete szempontjából kiemelkedően értékes, egyedi források, ezért projekt keretében ezeket is feldolgozzák.

A csaknem 300 órányi, korábban már digitalizált hangfelvételből 167 órányi hanganyag szöveges átirata készült el a tudományos kutatások megkönnyítésére. A hangfelvételek és a mintegy 3200 oldalnyi szöveges átirat adatvédelmi okokból jelenleg csak a Budapest Főváros Levéltára kutatótermében érhető el a tudományos kutatók számára. A telefonbeszélgetések résztvevőiről, témáiról és a felvételeken megemlített 1200 személyről készített mutató viszont immár mindenki számára szabadon hozzáférhető az Elektronikus Levéltári Portálon .

A Budapest Főváros Levéltára honlapján mától három részlet olvasható a szöveges átiratokból. Az egyik részlet Krassó György beszélgetése Orbán Viktorral, aki a Fidesz megalakításáról nyilatkozott 1988. április 1-jén. A második részlet tudósításokat, beszélgetéseket tartalmaz a Nagy Imre és társai kivégzésének évfordulója alkalmából tartott ellenzéki megemlékezésekről, míg a harmadik Krassó György visszaemlékezése az 1956-os forradalomra és a megtorlásokra.  • Tippek
  • Lakáshitel