2024. június 16. 15:00
Lengyelország
Hollandia
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia
Dánia
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia
Anglia

Ha nincs filmstúdiója, építsen egyet!

2021.02.28. 09:16

Kaló B. Péter vegyésztechnikusként dolgozott, mikor tizenöt éve elé került egy forgatókönyvírói pályázat, amire ő is jelentkezett. Az ötlete azonban jóval grandiózusabb volt, mint amilyet a kis költségvetésű felhívás megkívánt. Tovább alakított a filmterven, és próbált támogatást, illetve stúdiót keresni maga mellé, hátha valaki felkarolja és a megvalósítás útjára tereli papírra vetett történetét. Majd amikor támogatót nem talált, úgy döntött, hogy megpróbálja leforgatni a filmet egyedül.

Idővel a történet irányt váltott, kiderült ugyanis, hogy nincs olyan hely, amely segítené a kezdő filmeseket, így arra az elhatározásra jutott, hogy inkább létrehoz egy filmstúdiót. Kezdeményezésének nevét is első filmjének címe adta: In Ferus Film, és időközben mellé szegődött állandó alkotótársa, Galkó Kata dramaturg-rendező. Több filmes képzésre beiratkoztak, és kisebb-nagyobb projektekben vettek részt, hogy megtanulják a szakma alapjait.

inferusfilm1
Fotó: In Ferus Film

A stúdió célja, hogy amiben csak tudja, segítse a kezdő vagy független filmeseket, kortárs alkotókat vagy akár képzőművészeket is. Az alkotótér és a technika mellett több egyéb szakember is jelen van a háttérben, legyen szó operatőrről, vágóról vagy színészekről.

Egy stúdió felépítési költsége nem két fillér, így bíznak a közösségi finanszírozásban. Persze már a 2500 négyzetméteres telek megvásárlásához, illetve a már elkészült irodához és műhelyhez is jelentős összegekre volt szükségük, ehhez családi házukat is eladták.

Jelenleg az első 100 négyzetméteres hangár építésén dolgoznak. A műhely már alkalmas filmek előkészületeihez, ha bármit fel kell állítani, össze kell szerelni a forgatásokhoz. Az irodában pedig utómunkákhoz szükséges számítógépes hátteret fejlesztenek.

A csapat tisztában van azzal, hogy a belefektetett pénz lehet, hogy csak nagyon sokára térül meg. De remélhetően ez a szerelemprojekt elég muníciót ad nekik a folytatáshoz.