WC-feliratokon korunk népköltészete

helyes dolgok
2021.03.03. 07:09

Sokaknak ismerős lehet az érzés, amikor egy szórakozóhely mosdójában azon merengünk a falra írt feliratok kapcsán, hogy az üzenetek pontosan eltalálják aktuális lelkiállapotát.

Egy-egy velős mondat mindent magába képes sűríteni: keserűséget, fájdalmat, filozófiát vagy akár boldogságot. Talán azért, mert sokakat csak bódult állapotban csókol homlokon a múzsa. Ezek a gondolatok az írás pillanatában elég fontosnak tűnnek ahhoz, hogy az ember vállalja értük a tilosban járást, ám mégis kellően intimek, hogy azért mégse hangosbemondóval kürtölje világgá. Egy mosdó falára így elfér az egész világ. Ezek a mondatok pedig napokkal, hetekkel, hónapokkal vagy akár évekkel később is képesek hatást kiváltani. Sőt, válaszolni is lehet rájuk. Esetleg kihúzni egyes elemeiket, hogy új értelmet kapjanak.

Bánszegi Rebeka ezt az érzést próbálja palackba zárni, és kiemelni a mondatokba sűrített hangulatot. Instagram-oldalán minden falfirka mellé készít egy vagy több képet, amelyeken választott modelljeivel tükrözi vissza egy régi, ismeretlen éjszaka varázsát.

Rebeka az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tanult pszichológiát, majd a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett televíziós műsorkészítőként. A fotózás a hobbija volt, majd egy iskolai feladatnak hála rátalált egyéni koncepciójára.

Régóta gyűjtöttem a falfirkákat. Tetszett, hogy senki sem tudja, ki írta azokat, mégis könnyen lehet velük azonosulni. Iskolai feladat volt, hogy készítsünk az osztálytársaimmal egymásról portrékat, és akkor jött az ötletem, hogy mindegyik képhez keresek egy írást, amitől egységes lesz a sorozat. A célom az volt, hogy mindez filmszerűnek hasson.

A fiatal fotós lányt azóta már majdnem négyezer ember követi. Sokan küldenek feliratokat, így az ország több pontjáról gyűlnek a merengő mondatok. A járvány idején kevesebb az alapanyag, de Rebeka megkérdezte követőitől, hogy ha lenne rá lehetőségük, mit írnának a falra.

Ezek a feliratok közösségiek, mégis személyesek. Olyanok, mint a népdalok, mindenki alakítja kicsit. Legtöbbjük keserédes, de van egyedi bájuk. Visszatérő motívum a szakítás témaköre vagy az életből való kiábrándulás.

Rebeka modelljei egyben az ismerősei is, így a róluk készült képeknek, túl az alapkoncepción, külön értelmezhető stílusa is van már.

(Borítókép: Bánszegi Rebeka)  • Hírek
  • Személyi kölcsön