Kizlinger Lilla és Nagy Dénes is Ezüst Medve-díjat nyert Berlinben

Kizlinger Lilla
2021.03.05. 14:07
A legjobb mellékszereplőnek választotta a 71. Berlini Filmfesztivál zsűrije Kizlinger Lillát, Fliegauf Bence a Rengeteg - Mindenhol látlak című filmjében nyújtott alakításáért. Nagy Dénes rendező Természetes fény című filmjét is Ezüst Medve-díjjal jutalmazták.

Az idei online megrendezett fesztiválon mindössze két színésznek adható díjat osztott ki a filmes szakemberekből álló zsűri.  A fesztivál versenyműveit elbíráló testület minden tagja, így a magyar Enyedi Ildikó is Arany Medve-díjas.

Idén Kizlinger Lilla kapta a legjobb mellékszereplőnek járó elismerést, akinek színészként ez volt az első filmes munkája.

A fiatal alkotó az SZFE hallgatója, Janisch Attila és Nagy Viktor osztályában tanul filmrendező szakon. Fliegauf Benedek Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjében egy anyja halála miatt az apját hibáztató 20 éves lányt játszik. A film különösen aktuális a vírus miatt egyre nyomasztóbban be- és összezárt világban, amikor addig láthatatlan feszültségek, félelmek öltenek testet.

Idén először két magyar film is szerepelt a Berlini Filmfesztivál nagyjátékfilmes versenyprogramjában. A másik meghívott alkotás Nagy Dénes Természetes fény című munkája, szintén elhozta az Ezüst Medvét a legjobb rendezésért.  A Filmintézet támogatásával magyar–lett–francia–német koprodukcióban készült film alkotóját szintén tanította Janisch Attila, aki Szász János mellett az SZFE 2002-2006-os rendezői osztályban járó Nagy Dénes mestere volt. 

Nagy Dénes az első magyar alkotó, aki első filmjéért kapta meg az Ezüst Medvét.

A koronavírus-világjárvány miatt idén február helyett júniusban tartják meg a világ egyik legnagyobb presztízsű filmfesztiváljának ünnepélyes filmbemutatóit,  és a hivatalos díjátadóra is akkor kerül majd sor.

Felfoghatatlan, nagyon fura és lenyűgöző.

– fogadta a színészi munkáját elismerő díj hírét Kizlinger Lilla,.

Gratulálok Lillának! Szeretném megköszönni a közreműködő összes színészeknek a kitartó és koncentrált munkát. Ha rajtam múlik, vissza fogunk még térni a Rengetegbe!

– gratulált a film író-rendezője, Fliegauf Bence, ezzel elárulva, hogy tervei között szerepel a Rengeteg harmadik részének elkészítése is.

Fliegauf Bence első filmje, a Rengeteg 2003-ban a Berlini Filmfesztiválon elnyerte legjobb első film díját. Második alkotása, a Dealer 2004-ben szintén a Berlini Filmfesztiválról vihette haza a Berliner Zietung díját. Harmadik filmje, a Tejút 2007-ben megkapta a Locarnói Filmfesztivál fődíját, az Arany Leopárdot, a Csak a szél című alkotását 2012-ben a Berlini Filmfesztiválon három  díjjal ismerték el: neki ítélték a Zsűri Nagydíját, az Amnesty International Film Díjat és a Peace Film Award-ot.

A Rengeteg 2-ben a hivatásos színészek mellett, mint Sodró Eliza, Gubik Ági, Jakab Juli, Végh Zsolt é Balla Eszter, feltűnik a zenész Víg Mihály, a közel százéves Lénárt István, Keresztes Felicián, a Dealer főszereplője, továbbá a rendező fia, Fliegauf János is.

(Borítókép: Kizlinger Lilla a  Rengeteg - Mindenhol látlak című filmben. Fotó: Fraktál Film)