Nem lesz Robin Hood a Győri Nemzeti Színház leváltott igazgatója

2021.03.06. 14:51
Forgács Péter nem kommentálja, hogy tizenkét év után leváltották a Győri Nemzeti Színház éléről, de erősnek tartja, hogy az internetről tudta meg a hírt. Áprilisban rendezi élete első tévéfilmjét, amely egy kirúgott hivatalnokról szól, aki fáradhatatlanul keresi az igazságot.

Nem ért váratlanul az igazgatói pályázat eredménye, gondoltam, hogy ez lesz. Ezt nem is kommentálnám. Az kicsit erős volt, hogy a Facebookról tudtam meg a hírt. Szerintem előbb gondolkodni kéne, mielőtt ilyen kérdésekben megszólalnak

– mondta el az Indexnek Forgács Péter, akinek tizenkét év után nem hosszabbították meg igazgatói kinevezését a Győri Nemzeti Színház élén. Mint ezt lapunk is megírta, erről nem hivatalosan értesült. Maga erről így fogalmaz:

– Ennek van egy módszere,

mégis egy nemzeti színház igazgatói posztjáról szóló döntést hivatalosan szoktak közölni,

nem kósza Facebook-bejegyzésekben. Mindegy, ez van. Ma ez a rend.

Várom, hogy az önkormányzat küldjön egy hivatalos levelet. Nyilván küldeni fog. Vagy nem. Fogalmam sincs, de már semmin sem csodálkozom. De nemcsak én voltam felháborodva, hanem a másik pályázó is.

Forgács Péter elmondta, hogy hivatalosan június harmincadikáig szól a megbízatása, addig teszi, amit kell, elkezdi a hivatalos átadás-átvételt. A vírushelyzet miatt egy éve küzdenek azért, hogy életben tartsák a színházat, ezzel kapcsolatos teendőit továbbra is elvégzi, míg ő az igazgató.

A direktori életszakasza után következő időkkel kapcsolatosan nem pesszimista. Azt mondja, szerencsére vannak színházigazgató kollégái, akik rendezni hívják, illetve egy új lehetőség is megnyílt előtte. Megrendezi első tévéfilmjét. Áprilisban kezdődik a forgatás, de előtte túl kell esnie egy vastagbélműtéten.

Egy kedves producer barátja, Nagy Endre felkérésének tesz eleget, amikor vállalja élete első tévés rendezését.

A film Szájhős címen készül.

A történet egy kirúgott hivatalnokról szól, aki jól látja a visszásságokat, és beolvas a vezetőknek. Az emberek Robin Hoodként tisztelik, és az interneten terjesztik a hírét.

Arra a kérdésre, hogy érez-e némi áthallást a tervezett film és saját helyzete között, azt felelte, hogy ez teljesen véletlen, eddig fel se tűnt neki. Más is a helyzet, hiszen őt nem rúgták ki, csak tizenkét év után nem hosszabbították meg a szerződését. Továbbra sem akarja ez kommentálni, de azt megjegyzi, hogy az internetes bejegyzések alapján „forrong a város”. Ő viszont nem szeret harcolni, bár nem pacifista.

Minden úgy van, ahogy lennie kell. Én már nem szeretek ilyesmivel foglalkozni. Nem teszem le se ide, se oda a voksomat. Ez a tizenkét év igazgatóság egy nemzeti színház élén nagy dolog volt számomra, az életem jelentős része. Nyilván lett volna még benne, de hát... Ez van.

Végül leszögezi, hogy nem vállalja Robin Hood szerepét, bár van véleménye.