Meghalt Dinnyés József

2021.03.16. 21:01

Március 15-én délután hetvenkét éves korában elhunyt Dinnyés József a Szegeden született népszerű magyar zeneszerző, A Magyar Érdemrend lovagkeresztjét kiérdemlő előadóművész, énekes, gitáros. A hírt testvére jelentette be közösségi oldalán – írja a Szegeder.

Dinnyés József 1963-tól gyakorolta művészetét, 1966-ban alapító tagja és dalszövegírója volt a szegedi Angyalok zenekarnak. 1967-ben Karrier című, Veress Miklóssal közösen írt dalával lett országosan ismert, amellyel második helyezést ért el az első magyar pol-beat fesztiválon. Stílusa és előadás mondja miatt gyakran az amerikai rocklegendához Bob Dylanhez hasonlították, sokan csak „Bob Dinnyésként” emlegették. 

Annak ellenére, hogy nagyon népszerű volt és rengeteg helyen fellépett a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat egészen 1985-ig nem volt hajlandó nagylemezt készíteni vele, s akkor is kicenzúrázták a címadó Határtalanul című dalát. A lemez megjelenése után öt évvel megjelent a Kín és dac című, harmincöt dalos albuma költők verseire.

Később azonban az 1990-es években alapított Aranyalmás Kiadó megjelentette minden addig ki nem adott felhalmozott szerzeményét. Művészete csak ezután bontakozott ki igazán, hiszen öt évszázad magyar nyelvű költészet verseiből előadássorozatot szerkesztett, sőt szabadiskolát alapított, ahol a történelem, irodalom és a zene különleges hármasságát mutatta be.