Kalauz a konyhanyelv útvesztőjéhez

További Kultúr cikkek
A manapság népszerű tévés főzőversenyek képzeletbeli üstjében ott rotyog a főzés képessége, ugyanakkor a tudománya és a művészete is, megszórva némi kaszárnyás szigorral, amit egy csipetnyi, óvatosan adagolt valóságshow-s hisztériával vegyítve szoktak tálalni a kereskedelmi televíziók.
Mi most a tudományra, egészen pontosan a szaknyelvre fogunk koncentrálni. Összeszedtünk egy tucat olyan konyhanyelvi szakkifejezést, amely gyakran elhangzik az ilyen műsorokban, jelentésük azonban nem feltétlenül egyértelmű a hétköznapi ínyencek számára. Nézzük is meg, miből főzünk!
ZSÜ
Vagyis jus – ez is, mint ahogy a legtöbb, gasztronómiával kapcsolatos szakkifejezés, a francia nyelvből jön, és egyszerűen annyit jelent, hogy szaft . Kissé választékosabban: pecsenyelé . Ebből készül a mártás.
AGARAGAR
Ha használt már valaha zselatint, akkor nem fog meglepődni: ez is az. Vagyis zselésítő anyag, és nem azért nevezik másképpen, mert nincs olyan konyharuhaszaga, hanem azért, mert ez a hozzávaló nem állati eredetű. Az agaragar tengeri vörösmoszatból készül, így a vegák is bátran használhatják. A szó ezúttal nem francia, hanem maláj eredetű, jelentése: kocsonya.

KAPPA
A kappa karragén szintén zselésítő, szintén algakivonat, leginkább a fine diningra jellemző kreatív összeállításoknál használják akkor, amikor erős, kemény (vigyázat, könnyen törik!) zselére van szükség.
TINTAHALPOR
A megnevezés egy kicsit becsapós, ugyanis tintahalpor nincs. Illetve van, de az rendkívül erős pontyvonzó hatással bír, és nem a séfek alkalmazzák, hanem a pecások. Ezzel szemben a tintahaltinta (Nero di Seppia) a bezsongott halak nélkül is megállja a helyét a konyhában: ízesítésre és színezésre használják, leginkább tészta- vagy rizsételeknél.
SZUVIDOLÁS
Ez az a folyamat, amikor nejlonzacskóba helyezik a húsokat, ritkábban zöldségeket. A kifejezés szintén francia eredetű: sous vide, és a vákuumhoz van leginkább köze, épp ahogy az eljárásnak is: a spéci zacskóból kiszippantják a levegőt, aztán lezárják, a csomagot vízfürdőbe teszik, ahonnan addig nem veszik ki, amíg a szakács jónak látja, mindeközben nem fő ki belőle minden, és ettől lesz igazán élvezhető és/vagy tápláló az így készült étel.
TART
Tarte – mondja a művelt és éhes francia. A főzőversenyek kontextusában pedig általában olyan (mini)pitét jelent, amibe tölteléket helyeznek, édeset vagy sósat, ahogy a helyzet és a séf kívánja, de ha minden kötél szakad, egy tart vagy egy rétes mindig ki tud húzni a bajból, mert – bizonyos határokon belül – bármit helyezünk bele, összesütve rendkívül finom lesz a végeredmény.
KUTTER
Az biztos, hogy a kutter nem három vagy több vitorlával rendelkező vitorlás hajó, hanem konyhai eszköz: a hétköznapi konyhalátogató úgy nevezné, hogy késes daráló vagy aprítógép, de valljuk be, a kuttert sokkal egyszerűbb kimondani. Aprítás mellett pépesítésre is használható.
ROMESCO
Katalán paradicsomszósz, amelyet származása helyén a halászok leginkább a halakhoz fogyasztanak. Az összetevők rendkívül egyszerűek: sült paradicsom, fokhagyma, pirított mandula, fenyőmag vagy mogyoró, olíva- vagy napraforgóolaj, sűrítéshez liszt vagy száraz kenyér morzsája.
GANAS
Francia kiejtése némi lágyságot követel, kissé zárt á-kat és selymesen kicsúszó s-et: ganache. Csakúgy, mint a textúrája: lágy, selymes és nagyon csokis – egy krémről van szó, amit nem pusztán addig kevernek, amíg erő van a kezükben, hiszen a csokoládéból könnyen kicsapódhat a kakaóvaj. Ezt különböző hőfokokkal és kitartó pepecseléssel meg lehet akadályozni, s akkor gyönyörű emulziót kapunk.

ZÖLD OLAj
Nem keverendő össze a zöldolajjal, ami technikai növényolaj, és nem kifejezetten a konyhába való. Az olaj azoktól a fűszerektől lesz zöld, amelyekkel összekeverik, például az előbb említett kutterban. A zöld olajat érdemesebb leszűrni, de aki kedveli a rusztikusabb megoldásokat, szűretlenül is felhasználhatja.
KONSZOMMÉ
Már biztosan sejti, hogy szintén francia eredetű kifejezéssel van dolgunk, ami a consommé-ból lett magyarítva. A konszommé tulajdonképpen egy nagyon tiszta, zsírtalan erőleves vagy húsleves.
Gyakorlatilag tökéletesen egynemű alaplé, amit egy különleges eljárással – amelynek a csirkehússal kevert tojásfehérjében rejlik a vonzereje – tisztítanak meg.
VELoUTÉ
Ha a besamelről már hallott, akkor a velouté sem lehet teljesen idegen – szintén francia mártás hasonló alapokon, csak a tejet csirkéből készített alaplére cserélik. A szó a velúrból ered, aminek tapintása sima és bársonyos, akárcsak egy jól kikevert velouté mártás.
A cikkünkben érintett szakkifejezések és eljárások persze csak a jéghegy csúcsát jelentik a gasztronómiában, az itt felhalmozott tudás viszont arra mindenképpen elegendő lesz, hogy a főzőműsorokat nézve egy kicsit jobban értsük, hogy mi is folyik a konyhában.
(Borítókép: Jelenet A Konyhafőnök VIP című főzőműsorból. Fotó: port.hu)
Ehhez a cikkhez ajánljuk
- Kultúr
Mész az utcán, nevetnek rád, de nem tudják, hogy benned van József Attila
Ez az őrület egy formája.
március 22., 11:20
- Kultúr
Szívszorító kéréssel fordult a rendőrséghez Gene Hackman lánya
Telefonon beszélt a hatóságokkal, miután holtan találtak a sztárpárra.
március 22., 14:04
- Kultúr
Nyáron kezdik forgatni Mel Gibson Passiójának folytatását
A régóta várt folytatásra 22 évet kellett várni.
18 perce
- Mindeközben
Nádai Anikó az anyaságról: Ember legyen a talpán, aki ezt mindig türelmesen bírja
tegnap, 21:50
- Címlapon
Az adóhatóság nem kegyelmez azoknak, akik ezeket csinálják
A bírság ugyanakkor elkerülhető, van rá mód.
54 perce
- Címlapon
Az Európai Bizottság azt kéri az uniós polgároktól, hogy állítsanak össze egy 72 órára elegendő túlélőcsomagot
A tagállamok felé is kéréseket fogalmaztak meg.
tegnap, 19:45
- Címlapon
A legsötétebb múlt veszélyeire figyelmeztet a szakmai társaság
Az mondják, „vannak értékek, amelyekre nem lehet árcédulát rakni.”
tegnap, 20:35
- Kultúr
Felesége utolsó gondolatait osztotta meg Cserhalmi György
A nemzet színésze kilenc éve veszítette el korábbi párját.
március 22., 15:43
- Kultúr
Sós Bálint Dániel: 100 millió forint közpénzről beszélünk, nagy volt a felelősség
A Berlini Filmfesztiválon bemutatkozó rendező-forgatókönyvírót filmje hátteréről kérdeztük.
március 22., 15:16
- Kultúr
Napóleonnal is mulatott a nőcsábász utazó, aki a mai napig hatással van az életünkre
Mennyire ismeri Goethét, a nőcsábász kalandort, aki megreformálta az udvart és az irodalmat?
március 22., 05:50
- Címlapon
Uniós törvényt sérthet, ha Magyarországon arcfelismerő rendszerekkel figyelik meg, kik vesznek részt a Pride-on
Az ilyen tevékenység a GDPR szerint is aggályos lehet.
50 perce
- Kultúr
Kisebb lázadás tört ki Takaró Mihályék kitüntetése miatt
Tompa Andrea, Tóth Krisztina és Garaczi László is beállt a Szépírók Társasága mögé.
március 20., 08:27
- Kultúr
Közzétették az első jeleneteket Leonardo DiCaprio új filmjéből, ami címet is kapott
Látott már terhes anyát gépfegyverrel lövöldözni?
március 22., 19:59
- Címlapon
Egy meggondolatlan koppintás és lenullázhatják bankszámláját
Legitim szolgáltatásoknak álcázva csalnak ki banki és személyes adatokat hackerek. Mutatjuk, mire figyeljen.
52 perce
- Mindeközben
Jason Isaacs már megint a Harry Potter sorozattal trollkodott, elárulta, kinek adná át Lucius Malfoy szerepét
tegnap, 20:50
- Címlapon
Lefejezett döglött hallal hadonászott egy szenátor az ausztrál parlamentben
Egy törvénytervezet borzolta fel a kedélyeket.
50 perce
- Címlapon
Siralmas képet festenek az iskolapszichológusok: borzalmas mentális állapotban vannak a gyerekek
Nagy részük diszkomfortos családi környezetben él és szorong, segítséget még mindig kevesen mernek kérni.
59 perce
- Kultúr
Ellopták és eladták Eminem több tucat kiadatlan dalát
Egy férfit már meg is vádoltak az ügyben.
március 21., 12:31
- Kultúr
Eladóvá vált a Bourne-franchise, miután a Universal elvesztette a jogait
A Skydance, az Apple és a Netflix is a potenciális vevők közt szerepel.
március 22., 21:22
- Kultúr
Hogyan mondjuk el a gyerekeknek, hogy apa megcsalta anyát, anya megcsalta apát
A Főhős Te vagy! sorozat az Indexen, a regényfolyam epizódjainak nyitott a vége, szavazzon a folytatásról!
március 20., 12:56
- Címlapon
Szaharai por érkezik, lecsap az országra a mediterrán ciklon
A hőmérséklet országszerte 15-20 fok körül alakul.
53 perce
- Kultúr
Nádasdy Ádám: Bár volna homoszexuális propaganda, én örülnék a legjobban
Az író szerint szégyen, amit a Fidesz csinál.
március 20., 12:01
- Címlapon
Megtilthatja-e a bérbeadó a bérlőnek a lakcímbejelentést? Milyen esetekben nem?
A lakcímbejelentés önmagában még nem ad használati jogot vagy vagyoni jogot a bérlőnek.
1 órája
- Mindeközben
Rákóczi Ferenc lánya külföldre költözött: „Tízéves korában mondta, hogy ő nem akar itt élni”
tegnap, 16:55
- Kultúr
„Mindaz, amit értékesnek tartanak életemben, Magyarországról származik”
André Kertész Szigetbecsének ajándékozott képeiből nyílt kiállítás a Capa Központban.
március 20., 21:20
- Kultúr
A Hunyadi-sorozat főszereplője az ágyjelenetekről: Nem vagyok szégyenlős, de nagyon kemény munka
A színésznek lustaságát is le kellett győznie a szerep kedvéért.
március 21., 12:13
- Kultúr
Ez a filmecske két perc alatt olyat mutat, amire évtizedek múlva is emlékezünk
Mindenkiről szól.
március 21., 05:54
- Kultúr
A nőnek csak kussolni volt szabad – film, amely lenyomta a Barbie-t és az Oppenheimert is
A verés állandó, a nő cselédnek sem jó.
március 21., 09:52
- Címlapon
Szalay-Bobrovniczky Kristóf részleteket árult el az újdörögdi balesetről és annak vizsgálatáról
A tisztviselők számára létrehozott képzést haladéktalanul felfüggesztették.
tegnap, 18:35