Nő az anya mögött – próbatételes anyák lencsevégen

2021.04.27. 18:37
Észrevesszük-e még a nőt a sérült gyermeket nevelő anya mögött? Mit jelent nőnek lenni egy fizikai és/vagy értelmi fogyatékos gyermeket nevelve? Mennyiben marad nő az az anya, aki élete végéig sérült gyermeket gondoz? Ezekre a kérdésekre keresi húsz anya történetén keresztül a választ a Millenáris Parkban megnyílt fotókiállítás.

Arról, hogy mit jelent nőnek lenni 2021-ben, szinte kimeríthetetlen globális diskurzus folyik, a nemi szerepek a szemünk előtt formálódnak. Ennek a főáramától látszólag távol, de mégis nagyon aktuális kérdéseket feszeget a Nő az anya mögött című fotókiállítás, amelynek tárgya 20 próbatételes, azaz fogyatékkal élő gyermeket nevelő anya bemutatása.

A Első Lépéseket Támogató Alapítvány és a VIDd Többre Alapítvány közös szervezésében április 24-én a Millenáris Park D épülete előtti szabad téren útjára induló kiállítás 20 történeten keresztül mutatja be, hogy változhat meg egy pillanat alatt bárkinek az élete, hogy kapcsol túlélő üzemmódba egy szülő, hogy válik egy-egy betegség / rendellenesség szakértőjévé, milyen lemondásokkal és örömforrásokkal jár a próbatételes gyermeknevelés, és a szinte teljes önfeladás mellett / után hogy találja, találhatja újra meg magában az anya a nőt. 

Ez a visszatalálás az, amit Csillag Zsuzsanna fényképeinek beállításai is sugallnak: a főszereplő itt nem a család, hanem a nő, sminkben, stúdióban befotózva, gyermeke(i) nélkül. A közös történetek csak a képek mellett olvashatók. Minden szereplőnek más a háttere, más élethelyzetben vannak, de valami közös bennük: mindenüket arra tették fel, hogy minél teljesebb életet biztosítsanak próbatételes gyermekeiknek, de mindezt nem alárendelve, hanem kiteljesítve saját női identitásukat. Ők is főszereplők.