Rendhagyó tanóra a művészetekről

PestiVigadó Cyrano
2021.05.16. 11:53 Módosítva: 2021.05.18. 07:38
Formabontó kisfilmekkel segítené a művészeti oktatást a magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI).

Ha kamaszoknak mesél az ember, nem árt tisztában lenni azokkal a kommunikációs csatornákkal, amiken keresztül tényleg el tud jutni az üzenet a fiatalokhoz. Az MMA MMKI gondolt egyet, és „rendhagyó tanóra” címszó alatt leforgatott négy gondolatébresztő videót, amelyekben különböző művészeti ágakról mesélnek 15-20 percben. A videókban a téma szakértőin kívül a Kaposvári Csiky Gergely Színház egyik színésze, Benedek Dániel vett részt, aki játékával és mondataival képez hidat egy kisujjeltartósnak titulált műfaj és a kamasz nézők között.

Ez egy remek kezdeményezés, de általában, ha felnőttek próbálnak meg a fiatalok nyelvén és eszközeivel megnyilvánulni, az sokszor sül el pont a visszájára, és kapunk egy kínos, és értelmezhetetlen végeredményt. Itt szerencsére nem így történt.

A Te művészeTED címet viselő sorozathoz eddig négy epizódot forgattak, ahol az irodalom, a filozófia, a zenetörténet és az animáció témaköreiben elért kutatási eredményeket fordították le a fiatalok számára. Az első epizódban Cyrano de Bergerac kíséretében eveznek az irodalom tengerén.

Edmond Rostand legismertebb műve a Cyrano de Bergerac, ami egy nagy orrú férfiról szól. Kb. olyan, mint a Pinocchio, csak a főszereplő nem kisfiú, nem fából van, nem nő meg az orra, hogyha hazudik, a történet középpontjában pedig egy szerelmi háromszög áll... Nem, ez nem is olyan, mint a Pinocchio...

– kezdi mondandóját Benedek Dániel a szavakész párbajhősről.

A videóban rajta kívül Mechler Anna Eliza mesél, aki a történetet Roxane szemszögéből fogalmazza újra; a hangsúlyt ezúttal a nő érzései kapják. Az irodalom után a filozófia is terítékre kerül, ott Benedek Dániel Boros Jánossal vizsgál olyan magasztos gondolatokat, amikről az embernek talán régi idők mellszobrai jutnak az eszébe, pedig a mai napig érvényes kérdéseket vetnek fel. B. Nagy Ervinnel az animáció rejtelmeibe ássák bele magukat, ahol ha valaki eddig nem tudta, hogyan készülnek a jó rajzfilmek, akkor most közelebb kerülhet a témához. Windhager Ákos pedig egy méltatlanul elfeledett magyar romantikus zeneszerzőt, Mihalovich Ödönt ismerteti meg a középiskolásokkal.

Az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet több művészeti oktatási intézményt és pedagógusszervezeteket keresett fel a videókkal, hogy így népszerűsítsék a művészeteket.

(Borítókép: Sándor Emese / Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet)