Ismerje meg Budapest giga-műemlékfelújítását!

200904 Interior Design 100 SD Presentation Public Areas - REV01-
2021.05.20. 08:19

A Palazzo Dorottya a Dorottya utca 6.-ban kiváltságos épület. Neves építészek, így Hauszmann Alajos, Pollack Mihály tervezték, majd 1825-ös megépülése óta az utókor nem hagyta, hogy 200 éves fennállása alatt az enyészetté váljon. Átépítették, bővítették a három utcára nyíló épületet, amely legutóbb 10 éve esett át ráncfelvarráson. Ezúttal olasz belsőépítész-iroda, a milánói Lissoni & Partners közreműködésével, a TSPC generáltervezésében születik újjá a pesti belváros három értékes műemléképülete.

A tömbrehabilitációs munkálatokban három különböző korszak épülete érintett, így

  • az Apáczai Csere János utca és a Vigadó utca által határolt részen elhelyezkedő, úgynevezett Mahart-ház (az egykori Magyar Királyi Folyam- és Tengerhajózási Részvénytársaság székháza) szecessziós jegyekkel rendelkezik,
  • a Vörösmarty tér felől a Futura-ház (más néven Münnich-ház) modernista stílusjegyekkel büszkélkedhet,
  • míg a Wekerle utca felől pedig az egykori Bank-székház (Weber-ház, az egykori Egyesült Budapesti Fővárosi Takarékpénztár székháza) historizáló stílusáról ismert.

Az épületekben  szálloda, dunai panorámás apartmanok, exkluzív lakások, éttermek, üzlethelyiségek, tetőterasz és sky étterem kapnak helyet.

A műemléki védettség alatt álló épületek homlokzatai teljes egészében megmenekülnek, az épületbelsőkben a védelem alatt álló tereket és építészeti elemeket értékmegőrző szemlélettel integrálja a tervezőcsapat. Különleges értéket képviselnek például a Weber-ház gazdag belső díszítéssel és egyedülálló oszlopcsarnok-térképzéssel rendelkező földszinti bejárati terei, a belső domborművek vagy a Mahart-ház előcsarnoka és díszlépcsője, ahol a hajózási társaság motívumai is megjelennek.

A belsőépítészeti megoldásokért Piero Lissoni olasz sztárépítész és dizájner felel. A szakember New Yorkban és Milánóban működő irodájához számos hotelberuházás, közösségi tér és kulturális létesítmény tervezése kötődik Londontól Moszkván át New Yorkig.

ÁTRIUM

Az épületegyüttes fő látványossága a belső udvar: a több mint 1000 négyzetméter alapterületű, intenzíven beültetett kertben a szálloda étterme kapott helyet. A belső udvar lefedésére acéltartókra helyezett üvegtető készül, amely elektromos fűtéssel rendelkezik majd. A belső udvarra a Weber-ház és a Münnich-ház szállodai szobái és a Mahart-ház apartmanjai néznek. A térben az épített környezet és a természet nyújt majd harmonikus, egyedi térélményt: a tervek szerint látványos, zöld környezetben kávézhatunk majd. Az átalakítás történelmi előképpel is bír: a Futura-ház helyén korábban Hofrichter József építész tervei alapján készült háromemeletes, a Magyar Királyhoz elnevezésű szálloda állt, melynek érdekessége, hogy belső udvarában 1866-ban Strohoffer István tervei szerint kerti lugas épült, majd azt Feszl Frigyes később üvegszalonná alakíttatta át.

LAKÓTEREK 

A belsőépítészeti munkákat az a Piero Lissoni jegyzi, akit minimalista sztárépítészként és dizájnerként is ismer a világ. Az épülettömbben egy kétszáz szobás, elegáns hotel, illetve a dunai panorámájú oldalon exkluzív lakások jönnek létre. A rekonstrukció célja egy mértéktartó, a modern elvárásoknak maximálisan megfelelő, visszafogott eleganciát képviselő épületegyüttes, amely képviseli az épület történetének korszakokon átívelő hangulatát, ugyanakkor egyedi élményt is nyújt.

SKY ÉTTEREM

A Mahart-ház tetőszintjén kialakított új, 500 négyzetméteres területen helyet kap egy étterem, asztalaival, bárjával és nagy méretű teraszával a Vigadó tér, a Citadella és a Duna felé tájolva. A fogyasztótér a terasz és a belső udvar irányában is üveghomlokzattal rendelkezik, melynek keret nélküli kialakítása a beltér határát elmossa, és nyitott érzetet kölcsönöz.

A megújuló épülettömb egyelőre a látványtervek szintjén ismerhető, megvalósulás után helyszíni jelentésben számolhatunk be a projektről. 

A BDPST Zrt. és a Cretum Kft. fejlesztésében megvalósuló Hotel Dorothea beruházás korábban többször az érdeklődés középpontjába került. A világörökségi védettségű belvárosi terület ügyével korábban még az UNESCO is foglalkozott.