II. Erzsébet az oxfordi hallgatók célkeresztjében

GettyImages-106056536
2021.06.09. 16:35 Módosítva: 2021.06.09. 16:48
Újabb megosztó akciótól maradt tátva a brit kormány konzervatív képviselőinek – na meg persze a médiának – a szája. Kedden röppentek fel a hírek, miszerint az oxfordi Magdalen College végzős hallgatói eltávolították II. Erzsébet királynő 1952-es fényképét a közös helyiségből. A képet Nagy-Britannia gyarmati történelmére emlékeztető, nem kívánt szimbólumnak minősítették.

Paul Staines, a konzervatív Guido Fawkes weboldalt működtető politikai blogger szerint a diákokból álló bizottság (akik között számos külföldi, tehát gyaníthatóan színes bőrű, hallgató van) döntő többsége megszavazta a portré levételét a terem faláról. A fiatalok II. Erzsébet királynő arcát nem cserélnék holmi jöttment képmására: befolyásos embereket ábrázoló, inspiráló művészektől származó képekkel helyettesítenék az uralkodó portréját. 

A királyi család ábrázolása ezentúl a bizottság döntésén múlik. Sztálin büszke lenne

– olvasható a gúnyos Fawkes-posztban.

Az, hogy mit gondol a személyesnek (is) vélhető támadásról a királynő, egyelőre nem tudni. A Buckingham-palota nem szólalt meg az ügyben, a brit média pedig valószínűtlennek tartja, hogy II. Erzsébet a jövőben felhozná a témát a nyilvánosság előtt. 

Egy kép nem oszt, nem szoroz, a királynőnek egyébként sem lehet oka panaszra: ő a történelem egyik legtöbbet fényképezett és megfestett személye, az arca ott virít Nagy-Britannia és a Nemzetközösség összes kormányépületében. 

Ennek ellenére a rojalisták nem repesnek az örömtől. A torik kedvenc lapja, a The Telegraph szalagcíme szerint a királynő a „cancel culture” (vagyis az elnémítás/kirekesztés kultúrája) legújabb áldozata. Ez azonban nem teljesen igaz, hiszen az uralkodócsalád – különösen a királynő, a néhai Fülöp herceg, illetve Károly herceg – neve már hosszú hónapok óta, egészen pontosan Harry herceg és Meghan Markle Oprah-interjúja óta böki az „igazságszolgáltató” közvélemény csőrét. 

Hogy merészelik oxfordi hallgatók elnémítani a királynőnket?!

– fogalmazott a The Daily Express. 

Abszurd

– vélekedett a brit oktatási miniszter, Gavin Williamson.

A Twitteren (szokás szerint) tapintható volt a feszültség. Samantha Smith, a The Spectator és a The New York Times munkatársa is kifakadt. A nő úgy fogalmazott, hogy a 95 éves uralkodó a rasszizmus elleni harc egyik úttörője volt a dél-afrikai apartheid idején.

A Daily Mail „bulvárhuszára”, Dan Wootton hónapok óta próbálja elnémítani Harry herceget és Meghant. Most azonban – amikor a királynő vált a támadás célpontjává – egyből az "ostoba” hallgatókat figurázza ki. 

Mire ez a nagy felhajtás? 

A szóban forgó, falról levett kép nem egy festmény, hanem egy újraszínezett fotó Erzsébetről, amely 69 évvel ezelőtt, királynővé koronázásakor készült. 

Matthew Katzman, a diákbizottság elnöke szerint a portré azért volt a közös terem falán, hogy semleges, barátságos, befogadó hangulatot árasszon, és a helyiségben mindenki biztonságban érezze magát.

Kiderült azonban, hogy a kép leszedése – csakúgy, mint a megvásárlása 2013-ban – kizárólag a hallgatók, nem pedig az egyetem döntése volt. A patinás oktatási intézmény hisz a szólásszabadságban, támogatja a politikai vitákat, valamint a hallgatók autonómiához való jogát is.

Lehet, hogy megszavazzák, és a kép újra kikerül a falra, lehet, hogy nem. Mindeközben a kép biztonságban lesz

– írta Dinah Rose, az oxfordi Magdalen College elnöke. 

(Borítókép: II. Erzsébet 2010. október 26-án Windsor városában, Angliában. Fotó: Dan Kitwood / WPA Pool / Getty Images)