Judit, Xénia
19 °C
34 °C

Keszthelyi az Év Balatoni Háza

D  VG20200922029
2021.06.17. 06:06

Kihirdették az Év Balatoni Háza 2020 építészeti pályázat győzteseit. A beérkezett 23 pályamű közül

  • az Év Balatoni Lakóháza a felújításon és bővítésen átesett keszthelyi Castelli-villa lett.
  • az Év Balatoni Üdülőépülete címet a balatonfüredi Horgász klubház,
  • az Év Balatoni Középülete címet a fenékpusztai Kis-Balaton Látogatóközpont nyerte el.

A pályázatot a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) és a térség önkormányzatait tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) tavaly ősszel harmadszor hirdette meg a Miniszterelnökség támogatásával.

A pályázatra a Balaton régió egész területéről lehetett nevezni 2013. január 1. után használatba vett épületekkel. A felhívás célja a minőségi építészet népszerűsítése volt. A bírálóbizottságban a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a három érintett megye építészkamarája, a NABE és a BSZ képviselője kapott helyet. A bizottság elnöke Füleky Zsolt volt.

Az Év Balatoni Lakóháza helyi építész munkája, a keszthelyi Castelli-villa felújítása és bővítése. A helyi villanegyed unikális darabjáról van szó, mely az 1900-as évek elején épült. A törekvés a felújítás ás bővítés során az volt, hogy az ingatlan egyedi értékei, hangulata megmaradjanak. Az udvari fedett terasz faszerkezete figyelemre méltó, színválasztása harmonizáló. A villa méltó darabja Keszthely műemléki környezetének.

Az Év Balatoni Üdülőépülete, a Balatonfüredi Horgász Egyesület háza a Brázay Strand területén található. A Czigány Tamás és Tóth Györgyi által tervezett könnyűszerkezetes új klubház tartószerkezetei rétegelt, táblásított fapanelekből készültek, így a falak, közbenső födémek és tetőfödémek is. A szükséges gerendák és kiváltók rétegelt ragasztott faszerkezetek. Külső homlokzatai táblásított háromrétegű fa homlokzatburkolatot kaptak. Az ingatlan telepítése, tömegformálása és anyaghasználata mind az épület vízparti jellegét erősíti.

Az Év Balatoni Középülete a Kis-Balaton Látogatóközpont, Vasáros Zsolt munkája. „A tudatosan földszintesre tervezett, járható zöldtetős, vadátjáró ihlette épülettömeg a valóságban úgy hat, mintha egy láthatatlan erő felemelte volna a terepet, és alásöpörte volna azokat a helyiségeket, melyekre a mai kor kihívásaira reflektáló közösségi funkcióknak szüksége van. A felhúzott tetőlemez alatt kialakuló „modern tornácnak” komoly szerepe van az épület árnyékolásában, hőháztartásában“ – olvasható az Octogon épületkritikájában.

(Borítókép: A Kis-Balaton Látogatóközpont épülete Keszthely külterületi településrészén az átadás napján, 2020. szeptember 22-én. Fotó: Varga György / MTI)